Marc Van Montagu
Nieuws, België, Ggo -

Belgische wetenschapper Van Montagu krijgt ‘Monsanto-prijs’

De 'Nobelprijs voor voedsel' wordt het ding in alle kranten genoemd. De World Food Prize gaat dit jaar naar de Belgische ggo-pionier Marc Van Montagu. Zijn mede-laureaat is de Amerikaan Robert T. Fraley, vice-president van ggo-reus Monsanto. Opmerkelijk aangezien Monsanto eveneens één van de grootste donoren is van de prijs.

donderdag 20 juni 2013 11:09
Spread the love

De vreugde kon niet op bij voorstanders van ggo’s. “Marc Van Montagu wint ‘Nobelprijs voor voedsel’. Groene goeroess, staak dat irrationeel verzet tegen #ggo‘s!”, juichte de Gentse filosoof Maarten Boudry op Twitter.

De ‘Nobelprijs voor voedsel’, het is een kwalificatie die we in alle artikels over de Belgische laureaat terugvinden. De prijs kwam er wel op initiatief van de oud-nobelprijswinnaar Norman E. Borlaug maar heeft voor de rest niets te maken met de Nobelprijs. Borlaug stelde aan het Nobelcomité om een speciale Nobelprijs voor landbouw in het leven te roepen, maar dat werd geweigerd. Borlaug lanceerde dan maar zijn eigen prijs.

Van Montagu is dit jaar niet de enige laureaat. De Amerikaan Robert T. Fraley mag in oktober ook een prijs ophalen. Fraley is vice-president van … Monsanto, de wereldleider op de markt van ggo’s.

Dat is opmerkelijk aangezien Monsanto een belangrijke sponsor is van de prijs. The World Food Prize Foundation kreeg in 2008 5 miljoen dollar van de Amerikaanse chemiereus zodat het jaarlijkse internationale World Food Prize Symposium verder gezet kon worden. Tijdens dat symposium wordt de prijs ook uitgereikt.

Fraley is lang niet de eerste laureaat die banden heeft met de agro-industrie. Pedro Sanchez en Jo Luck wonnen de prijs respectievelijk in 2002 en 2010. Net in 2010 traden ze alle twee toe tot het adviescomité van chemiereus DuPont.

Het Amerikaanse tijdschrift Mother Jones ging op zoek naar andere donoren van de prijs. Van de 125 steungevers die tussen 2009 en 2011 meer dan 500 dollar op de rekening van de World Food Prize stortten, hadden er 26 banden met de agro-industrie. In totaal ging het om 28 procent van de inkomsten.

De multinationals ADM, Cargill, Monsanto en General Mills schonken in die periode alleen al meer dan een half miljoen dollar. De prijs is 186.000 euro waard.

De World Food Prize heeft ook nauwe banden met de Amerikaanse regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al tien jaar gastheer van de ceremonie waarop de winnaars bekend worden gemaakt. In 2004 riep het Amerikaanse Congress 16 oktober uit tot World Food Prize Day. Dat is dag waarop de prijs wordt overhandigd aan de laureaten.

De regering-Obama trok in 2012 1 miljard dollar uit om landen uit het zuiden aantrekkelijker te maken voor de (Amerikaanse) agro-industrie.

Als Van Montagu een groot wetenschapper is, dan verdient hij een waardiger eerbetuiging dan die nepnobelprijs. En kranten zouden best wel wat kritischer mogen zijn bij het overnemen van persberichten van prijscomités. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!