Nieuws, Economie, België -

Helpderijken.com zet rechtse opiniemakers in hun blootje

Blijkbaar kreeg iemand het op de heupen van de eindeloze stroom oproepen om ons sociaal systeem stevig te hervormen (lees afbouwen). Op de website helpderijken.com worden een aantal van de pleitbezorgers van loonmatiging, indexsprongen, langer werken en lagere uitkeringen in hun hemd gezet.

vrijdag 22 maart 2013 17:20
Spread the love

“Deze blog is opgedragen aan alle rijke mensen die het niet gemakkelijk hebben. Met een bijzondere voorkeur voor dezen onder hen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en publiek anderen aanmanen tot loonmatiging, indexsprongen, vermindering van de werkloosheidsuitkeringen, lagere minimumlonen, besparingen op overheidsuitgaven. Of anderen publiek oproepen tot een correct fiscaal gedrag.” Zo klinkt het in het welkomstwoord op helpderijken.com.

“Zelf hebben ze het helaas niet gemakkelijk onder de hoge fiscale druk. En nemen daarom noodgedwongen hun toevlucht tot een managements-vennootschap”, wordt er cynisch aan toegevoegd.

Op de website worden voorlopig de vennootschappen van zeven opiniemakers ontleed. Het gaat om Geert Noels, Yves Desmet, Ivan Van de Cloot, Jo Libeer, Jan Jambon, Karel De Gucht en Johan Van Overtveldt. De website ging op zoek naar jaarrekeningen en statuten van die vennootschappen die “verstopt staan op de website van de nationale bank of in het staatsblad”.

Allemaal klussen ze bij en laten ze die inkomsten en/of hun volledige loon betalen via een vennootschap. Dat heeft het voordeel dat zo de dure personenbelasting omzeild kan worden. De vennootschap Ivan Van de Cloot boekte bijvoorbeeld 115.896 euro. Daar werd 15.000 euro op betaald (of 13 procent). Vergelijk dat maar eens met het tarief op uw belastingafrekening.

De NV Jambon boert ook niet slecht. De vennootschap van N-VA’er Jan en Peter Jambon zag de overgedragen winst in 2012 groeien tot 1.579.832 euro. De firma NV Project Management Investment & Consulting (PMIC) waarvan de NV Jambon 99,98 procent van de aandelen bezit, boekte vorig jaar een winst van 952.633 euro. Daarop werd 26,7 procent belastingen betaald.

Toch vinden die mensen dat anderen te korte loopbanen hebben, te veel verdienen of zoals het ACW te weinig belastingen betalen.

Wie er achter de website zit, is niet duidelijk. De makers hebben zich goed verstopt. Zelfs een DNS-zoektocht levert niets op. 

take down
the paywall
steun ons nu!