Griekse kinderen krijgen les van "pedagogen" van Gouden Dageraad
Extreem-rechts, Gouden Dageraad -

Hitlerjugend – Griekse stijl?

woensdag 27 februari 2013 16:39
Spread the love

De foto bij dit bericht heb ik van de website van Gouden Dageraad gehaald. De partij, die vandaag in een nieuwe enquête nog steeds de derde partij van Griekenland zou zijn, met 12% van de stemmen, heeft de taak op zich genomen om de kinderen van Artemida, een dorpje in het oosten van de provincie Attica, spirituele begeleiding te geven.

Het gaat om kinderen van 6 tot 10 jaar die begeleid worden door de “pedagogen” van Gouden Dageraad. Nu heb ik al wel een aantal leden van Gouden Dageraad gezien, maar pedagogen zaten daar volgens mij niet tussen.

Het gaat hier om slechts 20 kinderen, maar dat neemt niet weg dat ik dit gegeven bijzonder verontrustend vind. Nu zijn de Griekse politieke partijen niet vies van indoctrinatie, maar meestal beginnen ze daar pas mee in de universiteiten en de hogescholen. Gouden Dageraad gaat naar de kinderen die het makkelijkst te beïnvloeden zijn. Ze willen een “spiritueel ontwaken” opwekken in het meeste gezonde deel van de Griekse maatschappij: de kinderen (zo staat het te lezen op de website).

De bedoeling is om een Helleense geest terug tot leven te wekken. De kinderen krijgen les over de Olympische Goden, het oude Griekse pantheon, en het christelijke geloof. Gouden Dageraad slaagt er in om die twee stromingen te verenigen, iets waar historisch gezien geen enkele basis voor is. Maar de partij laat zich natuurlijk niet hinderen door academische waarheden.

De kinderen krijgen de boodschap “een gezonde geest in een gezond lichaam” er in gedrild. ???? ????? ?? ?????? ????? luidt dat in het Grieks. Ik weet niet hoe u het ziet, maar hier zijn toch wel een aantal ongezonde parallellen te trekken met de Hitlerjugend, hoewel het hier natuurlijk maar om 20 kinderen gaat. Maar we hebben de voorbije jaren al gezien hoe snel een dergelijke beweging kan groeien als er vanuit de overheid geen reactie komt.

En welke reactie zou dat dan wel moeten zijn, natuurlijk. Ik schreef hier gisteren over de generale stafchef van het leger die in een tweet schreef dat de militaire scholen enkel zuivere Grieken zouden mogen toelaten. En ondertussen zijn er 85 parlementsleden, van Nea Dimokratia, die een dergelijk wetsvoorstel hebben ondertekend en ingediend. Enkel Grieken door geboorte, en niet door naturalisatie, mogen naar de militaire scholen. Als bijna een derde van de Griekse parlementsleden deze mening is toegedaan, dan moet je niet verwachten dat de acties van Gouden Dageraad vanuit die hoek tegenwind gaan krijgen.

Overigens wil ik hier nog een voetnoot over Griekse nationaliteit toevoegen. Hoe Grieks zijn de Grieken eigenlijk?

  • alle namen die eindigen op -oglou zijn van Turkse komaf
  • namen die eindigen/gelijk zijn met Gkikas, zijn Arvanites, Grieken van Albanese afkomst
  • alle namen die eindigen op -ian zijn Armenen
  • namen die beginnen met Papa- zijn over het algemeen Vlachen (die werden 150 jaar geleden nog ter dood gebracht als ze geen Grieks wilden spreken)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!