Journalist Stratis Balaskas
Nieuws, Europa, Griekenland, Extreem rechts, Gouden Dageraad -

Griekse journalist krijgt zes maanden cel voor beledigen rechtse schooldirecteur

De Griekse journalist Stratis Balaskas is tot zes maanden cel veroordeeld, nadat hij een schooldirecteur op Lesbos in een krantenartikel als neonazi had bestempeld. De schooldirecteur stopt zijn sympathieën van Gouden Dageraad niet onder stoelen of banken en noemt zichzelf een fiere nationaal-socialist.

vrijdag 29 november 2013 08:49
Spread the love

Extreemrechts op school

De bal is ruim een week geleden aan het rollen gegaan, toen de schooldirecteur op zijn blog Pandidaktirio een artikel had geschreven waarin hij beweerde dat er geen doden waren gevallen bij de inval van een tank op de universiteitscampus van de Polytechnio op 17 november 1973.

Die gebeurtenis leidde destijds de val van het juntaregime in Griekenland in, en volgens officiële bronnen zijn daarbij 20 doden gevallen. Gouden Dageraad ontkent die doden nog steeds, net zoals vele leden van de partij de Holocaust ontkennen. In het bewuste artikel op zijn blog noemde de schooldirecteur de doden van de Polytechnio “de totale leugen”. Er stond ook een link naar de documentaire ‘De mythe van de Polytechnio’. Het artikel is ondertussen van zijn blog verwijderd.

De documentaire, algemeen beschouwd als van extreemrechtse makelij, werd tijdens de 40ste verjaardag van de bewuste inval getoond op de school waar de schooldirecteur doceert. Naar verluidt, op vraag van twee leerlingen.

De man was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. In diezelfde blog heeft hij mensen opgeroepen om te stemmen voor Gouden Dageraad. Tevens had hij stukken gepubliceerd van Rudolf Hess en Joseph Goebbels. Ook schreef hij dat hij trots was een nationaal-socialist te zijn.

“En dan kwamen ze voor de journalisten”

Stratis Balaskas schreef daarop een vlammend stuk in de lokale krant Empros, waarin hij de man “de schooldirecteur van Gouden Dageraad” noemde en ook “de algemeen bekende en zelfverklaarde neonazi schooldirecteur van de 6de lagere middelbare school van Lesbos”.

Als reactie stapte de directeur naar het gerecht en beschuldigde hij de schooldirecteur van smaad. Balaskas werd afgelopen dinsdag opgepakt, in de cel gezet, en zijn vingerafdrukken werden afgenomen.

Donderdag werd hij door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel voor het minder zwaar doorwegende ‘beledigen van een medeburger’. De directeur ontkende op het proces dat hij banden had met Gouden Dageraad, maar verklaarde daarentegen dat “hij gewoon een Griek was”.

Gouden Dageraad nog steeds in de lift

Sinds de moord op de Griekse rapper Pavlos Fyssas mag de indruk wel gewekt zijn dat Gouden Dageraad aan populariteit heeft ingeboet, omdat duidelijk werd dat het eigenlijk veeleer om een ordinaire misdaadbende ging dan een politieke partij. Maar de moord op twee leden van de partij, en de niet aflatende besparingen en kemphaangevechten tussen regering en oppositie, drijven de mensen verder en verder in de armen van de extremistische partijen.

Gouden Dageraad staat in de laatste opiniepeilingen weer heel stevig op de derde plaats, met hetzelfde percentage als voor de moord op Fyssas. De kopstukken van de partij zitten weliswaar nog in de cel, maar de voorbije dagen komen de aanhangers hoe langer hoe vaker op straat om hun vrijlating te eisen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!