Ongeveer 5000 mensen kwamen op straat
Verslag, Nieuws, Europa, Politiek, Griekenland, Anti-racisme, Antifascisme, Gouden Dageraad -

Betoging tegen fascisme in Athene

Om en bij de 5.000 mensen kwamen op zaterdag 19 januari de straat op in Athene om een luide proteststem te laten horen tegen het opkomende racisme en fascisme dat Griekenland teistert.

maandag 21 januari 2013 12:25
Spread the love

De betoging was reeds weken aangekondigd als protest tegen het migrantenbeleid van de Griekse overheid. Dat bestaat erin dat migranten in de steden worden opgejaagd, opgepakt en in opvangkampen worden gestopt. Die kampen zijn meestel verlaten legerkazernes. In verschillende andere steden overal ter wereld werden er tegelijk acties gehouden ten teken van solidariteit met de Griekse betoging tegen het fascisme.

Internationaal en illegaal

Ongeveer de helft van de betogers waren migranten uit de verschillende gemeenschappen: Afghanen, Pakistanen, Bengalezen, Irakezen, Marokkanen, Tunesiërs, Syriërs, Congolezen en zo meer. Allemaal hebben ze te maken met politiegeweld en met racisme. Velen waren opgelucht dat ze eindelijk een keer de straat konden op komen om hun stem te laten horen, want meestal zijn ze daar te bang voor. Bang alweer voor de politie, en voor de knokploegen van Gouden Dageraad.

Voor velen van hen was Europa het beloofde continent, en Griekenland is een nachtmerrie voor ze geworden. Alle migranten met wie ik sprak, zegden dat ze het land zo snel mogelijk willen verlaten, maar dat ze niet kunnen omdat ze de papieren niet hebben. Asielaanvragen worden maar met mondjesmaat verwerkt (in Athene is er slechts één politiekantoor dat enkel op zaterdagochtend dit werk doet). Terugkeren naar hun land is ook geen optie, dus proberen velen op illegale manier uit Griekenland weg te raken. Wanneer ze dan in andere Europese landen worden opgepakt, worden velen gewoon teruggestuurd naar Griekenland.

Racistische moord

De betoging werd nog eens extra actueel na de moord op de Pakistaanse Shehzad Luqman (voor wie een minuut stilte werd gehouden). Na een ruzie vorige week met twee Griekse jongemannen werd hij door hen in de rug doodgestoken. De daders werden snel gevat. Eén van hen bleek een 25-jarige brandweerman te zijn, in wiens huis verschillende strooibiljetten van Gouden Dageraad warden gevonden. De link met de fascistische partij is gelegd.

Nauwelijks mediabelangstelling

De moord kwam nauwelijks aan bod in de Griekse media, en enkel oppositiepartij SYRIZA veroordeelde het blinde geweld. Van de politieke partijen die in het parlement zitten, was SYRIZA trouwens ook de enige die op de betoging aanwezig was.

Persbelangstelling was er ook nauwelijks. Over de betoging werd nauwelijks bericht in de nieuwsuitzendingen op TV en slechts een minderheid van de zondagskranten maakte er melding van. Integendeel, de Griekse krant To Proto Thema kopte vandaag dat een maaltijd voor een illegale vluchteling meer kost dan een studentenmaaltijd.

Toch was er een belangrijke journalist op de betoging zelf, die de mensen toesprak vanop het Syntagmaplein: Kostas Arvanitis. Die heeft een nieuwsprogramma in de ochtend op de openbare zender. Toen hij een paar maanden geleden vermeldde dat de Griekse minister van Openbare Orde Nikos Dendias in opspraak was gekomen omdat een aantal antifascistische betogers na een protest tegen Gouden Dageraad door de politie waren opgepakt en naar verluidt waren gefolterd, werd hij wekenlang geschorst door de directie. Pas na veel protest van de publieke opinie kon hij weer zijn programma op antenne brengen.

Na Arvanitis had organisator Petros Konstantinou het woord. Hij verwees naar de onverwerkte burgeroorlog toen Athene het toneel was van de strijd tegen het fascisme, en zei dat de Griekse hoofdstad geen basis mag worden voor Gouden Dageraad. Hij trok van leer tegen de Xenios Zeus operatie waarbij migranten zonder papieren worden opgepakt en naar opvangcentra worden gebracht die hij concentratiekampen noemde.

Daarna nam de vertegenwoordigster van de Afrikaanse gemeenschap het woord. Ze riep premier Samaras op om zijn beslissing ongedaan te maken om kinderen van migranten die hier geboren zijn te weigeren de Griekse nationaliteit aan te nemen. Ze verweet de Griekse overheid een gebrek aan respect. De voorzitter van de Pakistaanse gemeenschap, Javed Aslan, riep uit dat migranten geen beesten zijn en een menswaardige behandeling verdienen. Het zijn noodkreten die steeds weer in dovemansoren blijken te vallen bij een regering die steeds meer naar rechts aan het opschuiven is.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!