Voorlaatste Griekse juntaleider begraven
Extreem-rechts, Junta, Gouden Dageraad -

Voorlaatste Griekse juntaleider begraven

vrijdag 1 februari 2013 09:10
Spread the love

Op donderdag 31 januari werd de laatste generaal van het juntaregime begraven. Nikos Dertilis werd in 1974 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij overleed eerder deze week op 90-jarige leeftijd. Hij was een van de generaals die de staatsgreep pleegden in 1967.

De naam Nikos Dertilis zal steeds met de opstand van de Atheense Polytechnio in verband worden gebracht. Dertilis zou toen de 20-jarige Michalis Mavroyianis hebben neergeschoten, nadat die in elkaar was geslagen door een aantal politieagenten. Dertilis zou over de daad hebben staan opscheppen tegen chauffeur van de jeep waarin hij werd vervoerd: “Zie je hoe goed ik ben? 45 jaar oud en nog steeds een scherp oog om te mikken!” Dertilis heeft nooit berouw getoond.

De begrafenis werd door slecht een kleine groep mensen bijgewoond maar het mag niet verbazen dat parlementsleden van Gouden Dageraad er waren. Die steken hun bewondering voor het zogenaamde Kolonelsregime niet onder stoelen of banken. Een paar weken geleden nog ontvouwden ze in een hotel in Heraklion op een bijeenkomst het vlag met de adelaar van de junta.

De heerschappen van Gouden Dageraad schoten met geweren een eresalvo af. Na de begrafenis werd een 22-jarige man gearresteerd wegens wapenbezit. Naast de lui van Gouden Dageraad was ook de ondervoorzitter van die andere extreem-rechtse partij, LA.O.S., aanwezig.

Maar eigenlijk is dat iets waar we niet van hoeven op te kijken. Iets wat toch wel een aantal wenkbrauwen moet doen fronsen, is het feit dat de aartsbisschop van Kalavryta (een dorp dat door de nazi’s is uitgemoord nota bene) een grafrede hield waarin hij de juntaleider vergeleek met Socrates die de gifbeker drinkt of de vrijheidsstrijder Theodoris Kolokotronis die een tijd in de gevangenis heeft gezeten! Hij vond het zelfs erg dat Dertilis niet naar de begrafenis van zijn zoon had mogen gaan.

Vanuit de Kerk is er geen officieel standpunt gekomen over de toch wel bedenkelijke houding van deze kerkleider. Eerder deze week was er ophef ontstaan in de Griekse publieke opinie omdat een lid van de oppositiepartij SYRIZA had gesuggereerd dat het misschien geen slecht idee zou zijn om alleen hen die zich als Grieks-Orthodoxen registreren, belasting te laten betalen om daarmee de lonen van de clerus te betalen.

Dat klonk als blasfemie in de oren van vele Grieken. Dat een kerkleider een juntaleider huldigt, lijkt makkelijker verteerbaar te zijn.

Bovendien is het ook heel erg bedenkelijk dat de Kerk weigert om mensen te begraven die zelfmoord hebben gepleegd. Heel wat mensen die zich de voorbije jaren, wegens de crisis, van het leven beroofd hebben, kunnen lang niet op dezelfde sympathie rekenen van de Griekse Orthodoxe Kerk als Nikos Dertilis.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!