Verslag, Nieuws, Politiek, Brussel, , Griekenland, Beurs, Brussel, Neofascisme, Antifascisme, Gouden Dageraad, Pavlos Fyssas, Bijeenkomst -

Protestbijeenkomst in Brussel tegen oprukkend fascisme in Griekenland

BRUSSEL - Naar aanleiding van de recente gewelddadige aanvallen op migranten, leden van de Griekse communistische partij en natuurlijk ook de moord op de antifascistische rapper Pavlos Fyssas werd ook in Brussel een protestbijeenkomst gehouden bij de Beurs.

vrijdag 20 september 2013 17:55
Spread the love

Moord op Killa P.

Een 100-tal antifascisten verzamelde vrijdag 20 september aan het Beursplein. De sfeer was eerder ingetogen dan militant. Er was dan ook sprake van een herdenking en niet van een manifestatie. Korte speeches werden afgewisseld met Griekse muziek, waaronder ook nummers van Pavlos Fyssas.

Deze laatste – een 34-jarige hip-hopper, beter bekend onder de naam Killa P. – stierf woensdagochtend in het ziekenhuis nadat hij het slachtoffer werd van verschillende messteken. De steekpartij vond plaats op straat naast een café in de Keratsiniwijk in het westen van Athene. De aanval vond dus plaats op een publieke plaats.

De dader werd de volgende dag gearresteerd. Een 45-jarige man bekende de aanval op Fyssas en bevestigde banden te hebben met de Gouden Dageraad, een Griekse extreemrechtse-neonazistische partij. Er werd een mes met bloedsporen gevonden in zijn wagen.

Bij de aanval zelf zouden volgens politie en lokale media ten minste 20 extreemrechtse personen met militaire uniformen en Gouden Dageraad-T-shirts betrokken geweest zijn.

De vrouw van de verdachte beweert dat haar man de avond van de moord vertrok na een kort telefoongesprek. Verder zou de verdachte na het toedienen van beide messteken, één in de maag en één in de borststreek, direct naar zijn vrouw gebeld hebben en haar vervolgens bevolen hebben om alles wat hem aan de Gouden Dageraad zou kunnen linken te vernietigen.

Volgens de antifascisten zijn er sinds het electoraal succes van de Gouden Dageraad in 2012 al diverse aanvallen gebeurd op migranten in naam van deze partij, waarvan meerdere een dodelijke afloop kenden. Ook hekelen ze het gewelddadige optreden van de politie tegen de recente antifascitische protesten in Griekenland naar aanleiding van de moord.

Een verzameling van studenten, anarchisten, antifascisten en andere mensen die het onaanvaardbaar vinden dat iemand zomaar neergestoken wordt, ging de straat op om in 18 steden over heel Griekenland te protesteren en zo de grootste sociale mobilisatie van het jaar te vormen.

Het ziet er naar uit dat Griekenland, na een periode van relatieve rust, opnieuw in een spiraal van instabiliteit en spanning terecht aan het komen is. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!