Foto's door Frederik Sadones
Reportage, Nieuws, Politiek, Brussel, Verenigde Staten, WikiLeaks, Klokkenluider, Bradley Manning, Actie bradley manning, Dossier-BradleyManning -

Wereldwijd protestacties tegen opsluiting Bradley Manning

23 februari is de duizendste dag dat klokkenluider Bradley Manning vastzit in een Amerikaanse cel. Hij wordt verdacht van landverraad voor zijn aandeel in het bekendmaken van geheime militaire documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan door WikiLeaks.

zaterdag 23 februari 2013 17:00
Spread the love

Het Bradley Manning Support Network riep op om vandaag overal ter wereld actie te voeren om te verhinderen dat Manning in de vergetelheid raakt en om de Amerikaanse overheid nogmaals op haar plichten te wijzen. Ook in Brussel werd gehoor gegeven aan de oproep. 

Voor de Amerikaanse ambassade kwamen een twintigtal mensen samen om hun “morele en politieke plicht te vervullen”, aldus een van de betogers. De actievoerders riepen in koor “Freedom of information is not a crime!”, en “Free Bradley Manning!” Ook elders in de wereld werden tientallen acties ondernomen om de situatie van Manning aan te klagen.

De actievoerders roepen president Obama op om Manning op zijn minst gratie te verlenen. Ze herinneren Obama eraan dat de opsluiting een inbreuk is tegen tal van internationale verdragen. Dit is volgens hen onaanvaardbaar voor een land dat zelf gretig strooit met verklaringen over hoe belangrijk mensenrechten zijn. 

Oorlogsmisdaden

“Meer nog, een man die oorlogsmisdaden aan het licht brengt die gefinancierd worden met belastinggeld verdient een medaille in plaats van een levenslange gevangenisstraf”, verklaarden ze. De vrijgegeven documenten bevatten onder meer een video waar op te zien is hoe Amerikaanse soldaten vanuit een Apachehelikopter ongewapende burgers en twee journalisten om het leven brengen. 

“Ook de omstandigheden van zijn opsluiting zijn ronduit onaanvaardbaar. Zo moet Manning hele dagen doorbrengen in een cel van twee bij twee meter. Daarnaast moet hij systematische pesterijen ondergaan”, zegt Ludo De Brabander van vzw Vrede die de actie in Brussel mee organiseerde. 

De Brabander riep alle aanwezigen op om allemaal een beetje meer Manning te zijn. “De vrijheid van informatie is één van de belangrijkste waarden in een democratie.” Hij ging ook  een brief overhandigen gericht aan de Amerikaanse ambassadeur  Howard Gutman. “Laat ons hopen dat de Amerikaanse president onze oproep hoort en dat hij Manning een eerlijk proces geeft”, verklaarde één van de aanwezigen. Het proces zal beginnen op 6 maart en zal plaatsvinden achter gesloten deuren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!