Foto: Herman Sorgeloos
Verslag, Nieuws, België, Aardappelproces -

Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas) steunt veroordeelde aardappelactiviste Barbara Van Dyck

In Vooruit nam choreografe Anne Teresa De Keersmaeker het op voor de veroordeelde actievoerster Barbara Van Dyck. De Keersmaeker las na de voorstelling van Elena's Aria een korte verklaring voor. "Ik ben Barbara Van Dyck dankbaar dat ze deze actie gevoerd heeft. Samen met de andere militanten van de Field Liberation Movement heeft ze de gevaren van de genetische manipulatie onder de aandacht gebracht”, zei De Keersmaeker.

zaterdag 23 februari 2013 22:58
Spread the love

Na afloop van Elena’s Aria, een hedendaagse herneming van één van de sleutelwerken uit de geschiedenis van het dansgezelschap Rosas, richtte choreografe Anne Teresa De Keersmaeker zich tot het publiek in de Gentse zaal Vooruit. 

In een gebalde toespraak nam ze het op voor onderzoekster Barbara Van Dyck die twee weken geleden samen met tien mede-activisten veroordeeld werd voor bendevorming. Van Dyck kreeg een effectieve gevangenisstraf van zes maanden omdat ze tijdens de actie van de aardappelactivisten tegen het ggo-veld in Wetteren met de media sprak. 

“De misdaad van het zogenaamde bendelid Barbara Van Dyck bestaat erin dat ze de actie heeft verdedigd. Zes maanden effectieve gevangenisstraf voor het uiten van een opinie”, zei De Keersmaeker. 

Volgens De Keersmaeker criminaliseert de rechtbank van Dendermonde met deze uitspraak elke vorm van activisme. “Actie is altijd een handeling die de grenzen aftast van het toelaatbare, door een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid of verzet. Deze acties zijn nodig om het debat op de maatschappelijke agenda te krijgen. Ik ben Barbara Van Dyck dankbaar dat ze deze actie gevoerd heeft. Samen met de andere militanten van de Field Liberation Movement heeft ze de gevaren van de genetische manipulatie onder de aandacht gebracht.”

De Keersmaeker kan zich ook vinden in de motieven van de actievoerders in Wetteren. “Steeds vaker wordt wetenschappelijk onderzoek verricht in opdracht van industrie en multinationals. In Vlaanderen wordt vandaag reeds meer dan 15 procent van alle universitaire onderzoeksprojecten besteld en gefinancierd door de industrie en ook bij de introductie van GGO-gewassen zijn de industriële belangen indrukwekkend at Vlaanderen aan de wereldtop. Ook bij de introductie van ggo-gewassen zijn de commerciële belangen indrukwekkend. Basisbouwstenen van ons ecologisch systeem, zoals zaaigoed, worden geprivatiseerd door multinationals.”

Voor de universiteiten van Gent en Leuven – beiden betrokken in de zaak – had De Keersmaeker ook nog een boodschap. “Van onze universiteiten verwacht ik eerst en vooral wetenschappelijk onderzoek in het belang van de samenleving. Bezorgd als de universiteiten moeten zijn om de volksgezondheid, verwacht ik van hen een voortrekkersrol in het onderzoek naar de gevaren van ggo¹s,” aldus De Keersmaeker die zelf begin februari een eredoctoraat kreeg van de Universiteit van Louvain-la-Neuve. 

De Keersmaeker hoopt dat de elf actievoerders volledig worden vrijgepleit en dat Van Dyck haar plaats terugkrijgt aan de KU Leuven. “Alleen door die massale steun zal het onrecht haar aangedaan hersteld kunnen worden”, aldus De Keersmaeker.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!