Reportage, Nieuws, Cultuur, België, Dour, Filter, Kevin Ayers -

LuisterPost: Filter #2 (RIP Kevin Ayers)

Deze week nieuwe concertaankondigingen, enkele korte termijntips, een bijdrage over de eergisteren overleden Britse muzikant Kevin Ayers en een overzicht van de nieuwste releases.

woensdag 20 februari 2013 23:10
Spread the love

Concerttips

PIANO 2013

Van maandag 25 tot en met donderdag 28 februari heeft in cultuurcentrum Hasselt de nieuwste editie van het vierdaags festival PIANO 2013 plaats. Deze keer onder meer met Wim Mertens solo (maandag 25 februari) en Fabrizio Paterlini, Greg Haines en Rachel Grimes (bekend van de schitterende band Rachel’s) op woensdag 27 februari. Op donderdag 28 februari komt dan de Noorse jazzpianist Bugge Wesseltoft & Marcin Wasilewski Trio.

Artefact

Een ander fijn festival dat op dit ogenblik loopt, is Artefact Festival in het STUK in Leuven. Daar spelen donderdag Andy Stott, Vladislav Delay en Nosedrip. Op vrijdag heb je Vessel, The Haxan Cloak en Evian Christ, terwijl zaterdag Valgeir Sigurðsson langskomt, naast Ital Tek (live), Lone (live) en Moodprint.

Concertaankondigingen

Voorlopig is het bitter koud, maar dat houdt een aantal festivals niet tegen om al met namen voor de zomer aan te komen. Zo kondigt het Dour Festival zeven nieuwe namen voor de elektronicapodia aan. Kleppers hierbij zijn Simian Mobile Disco (live) en Fritz Kalkbrenner. De andere namen zijn ook niet van de minste:  Karenn (het live-project van Blawan & Pariah), Paul Woolford , Digital Mystikz (Mala + Coki, beide dubstepgrootheden), Camo & Krooked dj set feat. MC Youthstar en Salva. In deze categorie had Dour reeds eerder Amon Tobin en zijn Two Fingers-project, en de all night long van Skream bevestigd. De organisatie laat ook weten dat de combi- en dagtickets (met of zonder camping) op de website te koop zijn aan dezelfde prijzen als vorig jaar. Voor wie het graag wat netter wil, zijn er ook de Festihuts  die nu reeds te reserveren vallen.

Ook het Cactusfestival lonkt al naar de zomer. Na dEUS (14.07) en Bonnie Raitt (13.07) kondigen de Bruggelingen nu Calexico en Michael Kiwanuka (allebei op 13.07) aan. Mooi.

En –wat minder ver af, maar ook al even zomers – op 5 april speelt Renata Rosa in het Gentse De Centrale. Deze jonge zangeres werd geboren in São Paulo, maar haar inspiratie vindt ze voornamelijk in de staat Pernambuco.

Op dinsdag 25 juni keer The National naar ons land terug. Het Amerikaans gezelschap speelt op dinsdag 25 juni, 20u in het Koninklijk Circus in Brussel. De voorverkoop start vrijdag om 12 uur via 0900 2 60 60 of www.proximusgoformusic.be.

En nu we toch bezig zijn. De Botanique laat weten dat de line-up voor Les Nuits  (03>12/05) al behoorlijk aan het aanzwellen is. Oordeelt u zelf maar: !!!, AlunaGeorge, Apparat, Aufgang, BB Brunes, BRNS, Bass Drum Of Death, Benjamin Schoos, Bertrand Belin, Chilly Gonzales, Chvrches, CocoRosie, Cold War Kids, Connan Mockasin, DIIV, Daan, Dan Deacon, Dez Mona, Ghostpoet, Girls Against Boys, How To Dress Well, J.C.Satàn, Jamie N Commons, Jean-Louis Murat, Jeronimo, Joy Wellboy, Junip, Lescop, Liesa Van der Aa, Lou Doillon, Low, Lumerians, Mac DeMarco, Mathieu Boogaerts, Maïa Vidal, Mermonte, Mesparrow, Mikal Cronin, Mons Orchestra, Mujeres, Phosphorescent, Rebekka Karijord, SKIP&DIE, Sexy Sushi, Soldout, Superlux, Suuns, Sóley, The Bony King Of Nowhere, The K., The Neighbourhood, Tom McRae, Two Gallants, Unknown Mortal Orchestra, V.O., Valerie June, Valgeir Sigurðsson, Veence Hanao, Vismets, Wave Machines, Will Samson, Winston McAnuff & Fixi, Woodkid, Woods, Ólafur Arnalds… Wow. En er volgen er nog!

Releasenieuws

Een greep uit het aanbod deze week:

William Basinski & Richard Chartier – Aurora Liminalis

Beach Fossils  – Clash the Truth

F.S.Blumm & Nils Frahm – Music For wobbling Music Versus Gravity

Diverse artiesten – Reason To Believe – The Songs of Tim Hardin

Met onder meer bijdragen van Mark Langenan, Alela Diane, Hannah Peel, Okkervil River en The Sand Band. Ook Isbells leveren een bijdrage, al moet je daarvoor naar de iTunesversie van deze plaat surfen.

Iceage – You’re Nothing

Inc. – No World

Nuru Kane – Exile

BRZZVLL – Polemicals

Johnny Marr – The Messenger

Woodpigeon – Thumbtacks + Glue

Gratis & goed

De heren van het producersteam The Very Best laten weten dat Chris Baio van Vampire Weekend hun track ‘Unbreakable’ (met YADI, Baaba Maal & Seye) heeft geremixed. Je kan deze versie hier gratis downloaden. Ook het origineel valt gratis mee te pikken. Voor wie van spannende wereldsounds houdt een must.

RIP Kevin Ayers

Zijn naam zal vooral bij mensen ouder dan 50 een belletje doen rinkelen. Kevin Ayers werd bekend als lid van The Soft Machine, Britse band aan het eind van de jaren ’60 die een fusie van jazz en rock beleed. Ayers was echter een songschrijver pur sang, wat je meteen merkte aan de vele knappe songs die hij aan Soft Machine I bijdroeg. Hij was niet zomaar bij Soft Machine komen aanwaaien, want hij speelde daarvoor al bij de legendarische Wylde Flowers waarin ook latere leden van Soft Machine als Robert  Wyatt  en Hugh Hopper zaten. (Soft Machine was dan ook een soort van voortzetting van die band).

Maar Ayers hield niet van het uitputtende tourleven en al snel trok hij zich terug op Ibiza, in die tijd nog een paradijselijk oord van rust. Toch ontpopte hij zich in de vroege jaren ’70 tot één van de meest interessante Britse artiesten die toen platen maakten en kreeg hij hier bij ons een kleine, maar zeer sterke groep bewonderaars. Platen als Joy Of A Toy (1969) en Shooting At The Moon (1970) vormden de intro voor een gestage stroom van mooi aparte LP’s als Whatevershebringswesing (1971), Bananamour (1973) en The Confessions Of Dr Dream And Other Stories (1974).

Daarna verdween Ayers langzaam uit de kijker (hij ging in het zuiden van Frankrijk wonen), om in de decennia erop om de zoveel tijd altijd wel luimig, maar zelden consistent werk af te leveren. Veel vrienden-muzikanten vonden het verschrikkelijk dat hij zo ‘lui’ was, maar ook op zijn mindere platen  scheen soms het groot talent voor humor, taal en hooks door. In 2007 verscheen nog The Unfairground, een mooie terugkeer naar vorm met de hulp van een heleboel oude vrienden en nieuwe jonge bewonderaars.

Ayers stierf in zijn slaap, hij werd 68. We zullen nog eens zijn bekendste song ‘Stranger in Blue Suede Shoes’ opleggen en als dat niet helpt ‘Puis-je’, de prachtige eigen Franstalige versie van zijn ‘May I’.

take down
the paywall
steun ons nu!