Wat het Moorkensplein moest worden.
Antwerpen, Borgerhout, Fact checking, Moorkensplein, Gert Demuys, Spelling van eigennamen, Eindredactie -

Muizenissen

maandag 18 februari 2013 20:34
Spread the love

“Dit is hallucinant”, reageert een verontwaardigde Gert Muys, woordvoerder van de buurtbewoners. “Van Campenhout die samen met het district het Moorkenspark-project trok en ondersteunde, is overgestapt naar de N-VA en verandert plots van kamp.”

“Een jaar geleden stond hij nog met buurtbewoners handen te schudden en bevestigde hij hoe goed het plan wel was. We pikken het niet dat een project dat gedragen wordt door de buurt zomaar van tafel wordt geveegd. We willen meer duidelijkheid van de stad.”

Dat meldde een verslaggever van DeWereldMorgen.be woensdag 13 februari van op het Moorkensplein in het Antwerpse district Borgerhout. ( https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/02/13/plannen-heraanleg-moorkensplein-in-hartje-borgerhout-naar-prullenmand )

Op het eerste gezicht heb je als buitenstaander (versta: niet-Antwerpenaar) geen probleem met dit bericht. Een woordvoerder van een buurtcomité geeft zijn visie op het probleem van het Moorkensplein waar de buurtbewoners zich in de steek gelaten voelen door de recente koerswijziging van het nieuwe stadsbestuur. De man is verontwaardigd, meldt de verslaggever, terecht, je zou voor minder.

Maar bestaat die ‘Gert Muys’ wel?

Even googelen levert niets op. Merkwaardig toch, dat een woordvoerder van een buurtcomité niet eens terug te vinden is op internet. Heeft die man dan geen Facebookpagina? Twittert hij niet? Schrijft hij geen standpunten en opiniestukken? Zonder die attributen ga je anno 2013 toch geen actie voeren?

Dan groeit bij een eindredacteur / fact checker het stille vermoeden dat de naam van de woordvoerder niet correct is gespeld. Muizenissen die wel meer voorkomen.

Bij bekende mensen is het meestal geen probleem: dan gaat er een oranje knipperlicht aan (Joke Schauvlieghe i.p.v. Schauvliege ; François Mitterand i.p.v. Mitterrand ; Pol Van den Driesche i.p.v. Van Den Driessche, het zijn maar een paar voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de voorbije weken). Maar als het om illustere onbekenden gaat?

‘Gert Muys’ blijkt in werkelijkheid Gert Demuys te heten. Geen groot verschil? Nee, maar ik denk dat de betrokken woordvoerder toch niet erg gelukkig zou zijn geweest, mocht zijn familienaam op DeWereldMorgen.be als ‘Muys’ zijn weergegeven. Mensen zijn daar nu eenmaal gevoelig voor. Terecht. Het is ook een kwestie van respect.

Bij Gazet van Antwerpen luidt het zo:

De bijeenkomst in Café Mombasa op het Moorkensplein lokte meer dan zestig buurtbewoners en sympathisanten. “We zijn vooral gechoqueerd, maar ook bezorgd om wat er nu gaat gebeuren”, vertelt Gert Demuys, woordvoerder van de buurtbewoners. ( http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/borgerhout/buurt-moorkensplein-de-stad-laat-deze-buurt-in-de-steek.aspx )

De verslaggever van Het Nieuwsblad schrijft:
   
Conclusie: de buurtbewoners willen absoluut én een park én meer duidelijkheid over de intenties van het stadsbestuur. “Daarom nodigen we schepen Rob Van de Velde (N-VA) uit, maar ook de vorige schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (N-VA)”, aldus Gert Demuys, woordvoerder van de buurtbewoners. “Wij vinden het bizar dat hij eerst het project getrokken heeft en het nu in twijfel trekt.” ( http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130210_00465103 )

Of een dag eerder over de komst van een mogelijk schooltje:

“Wij horen inderdaad dat er mogelijk een school komt aan het Moorkensplein”, aldus Gert Demuys, die het woord voert voor de buurtbewoners. ( http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130211_00466516 ) en  (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130211_00466164 )

Moraal van het verhaal

Ga er nooit te gemakkelijk van uit dat een voor jou onbekende eigennaam wel correct gespeld zal zijn. Negen kansen op de tien is het fout. Checken en dubbel checken is en blijft de boodschap als je niet verstrikt wil raken in muizenissen of zijn het muysenissen?

Jan Van Criekinge

fact checker

take down
the paywall
steun ons nu!