Voedselprotesten in Mexico
Verslag, Nieuws, België, Voedselspeculatie -

BNP Paribas sluit voedselspeculatiefonds na kritiek

BNP Paribas kondigt aan dat het niet langer nieuwe inschrijvingen aanvaardt voor Parvest World Agriculture, een fonds dat voor 100 procent speculeert op voedsel. Die verrassende aankondiging komt er één dag nadat de ngo Oxfam Frankrijk een campagne begon tegen voedselspeculatie. DeWereldMorgen.be had eind vorig jaar aan het licht gebracht dat de Franse bank - waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is - tien voedselspeculatiefondsen heeft.

donderdag 14 februari 2013 16:59
Spread the love

In augustus vorig jaar schreef DeWereldMorgen.be dat BNP Paribas op het hoogtepunt van de voedselcrisis van 2010 een hedgefonds oprichtte om te speculeren op de voedselprijzen. Senator Bert Anciaux (SP.A) voelde daarover minister van Financiën Steven Vanackere aan de tand (België is sinds de perikelen met Fortis de grootste aandeelhouder van BNP Paribas). Er kwam een nietszeggend antwoord van de regering.

We besloten daarom om nog wat verder te graven en ontdekten dat BNP Paribas in totaal tien fondsen heeft die speculeren op honger. U mag dat laatste letterlijk nemen want de bank maakt zo reclame voor die fondsen:

De stocks van verschillende landbouwproducten bevinden zich op hun laagste niveau in meer dan twintig jaar. De graanvelden moeten nog verminderen in landen als China, waar de demografische groei en de verstedelijking versnellen.”

De ngo Oxfam Frankrijk besloot zich op de zaak te gooien en lanceerde vorige dinsdag de campagne ‘Banques: la faim leur profite bien’. Na één dag buigt BNP Paribas. Of toch een beetje. Parvest World Agriculture – het enige fonds dat voor 100 procent bestaat uit landbouwproducten – wordt onmiddellijk afgesloten. Een woordvoerder van de bank legt aan Reuters uit dat de stap genomen wordt in het kader van verantwoord ondernemen.

Terwijl BNP Paribas haar voedselspeculatie altijd minimaliseerde en de negatieve impact er van ontkende (ook tegenover de Belgische senaat), klinkt de sluiting van dit fonds toch als een schuldbekentenis. Eind vorig jaar sloot BNP Paribas ook al een ander fonds. 

Er blijven er nu dus nog acht over. Oxfam wil dat de banken hun voedselspeculatie volledig stopzetten. De ngo wil ook dat de overheid paal en perk stelt aan dergelijke speculatie. De Belgische regering schreef in de regeerverklaring dat ze wil “een wettelijk kader uitwerken om de onrechtmatige speculatie op voedsel- en energiegrondstoffen te vermijden”. Maar daar is voorlopig weinig van in huis gekomen.

Op Europees vlak is er een kans om voedselspeculatie in te perken via de beleggingsrichtlijn Mifid die momenteel herzien wordt. Ook daar kan België een fors standpunt innemen.

Bert Anciaux heeft al een nieuwe vraag klaarliggen in de senaat. Benieuwd of het antwoord van de bevoegde minister nu wat scherper zal zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!