Beraadslagen over hoe het verder moet
Verslag, Nieuws, België -

Elf veldbevrijders stappen op uit rechtbank: “Rechter wil geen argumenten horen”

Coup de théatre op het proces tegen de veldbevrijders. De rechter weigert te luisteren naar de argumenten van twee getuigen onder wie een expert van de bioveiligheidsraad die tegen de veldproef in Wetteren adviseerde. De elf beklaagden beslisten daarop om de rechtbank te verlaten. Ze zullen nu op 12 februari – wellicht – bij verstek veroordeeld worden.

dinsdag 15 januari 2013 17:18
Spread the love

De sympathisanten van de elf veldbevrijders laten zich duidelijk niet afschrikken door een centimter of tien sneeuw. Met enkele honderden stonden ze te drummen op het voetpad voor de rechtbank van Dendermonde. Alles was aanwezig om die paar uur wachten in de kou zo aangenaam mogelijk te maken: vuurmanden, biologisch bier, koffie en thee, een muziekband die de verkleumde ledematen moest losmaken en biofrieten.

“Een groot aantal mensen vindt dit proces blijkbaar belangrijk genoeg om er de sneeuw voor te trotseren. Dit is dan ook een belangrijk maatschappelijk thema waar veel mensen wakker van liggen”, zegt Barbara Van Dyck, één van de elf beklaagden die beschuldigd worden van bendevorming, diefstal en vernieling.

De elf beklaagden hoorden bij enkele honderden milieu-activisten die in de lente van 2011 actie voerden tegen het proefveld met ggo-aardappelen in Wetteren. Voor die twintig plantjes die werden uitgetrokken riskeren zij nu een schadevergoeding van 191.000 euro en een gevangenisstraf.

Waarom net die elf er werden uitgepikt, weet alleen het parket. Onderzoekster Karin Verelst vindt het alvast niet logisch en bood zich met 90 anderen aan als vrijwillig verschijner. “Wij bekennen vrijwillig dat we medeplichtig zijn. Omdat we er bij waren in Wetteren of omdat we achter de actie staan. Door elf van ons voor de rechtbank te brengen, proberen ze de actie in diskrediet te brengen”, zegt Verelst.

Na een kort beraad besliste de rechter om niet in te gaan op het verzoek van de vrijwillige verschijners.

De advocaten van de elf beklaagden vroegen toen om twee getuigen te horen en enkele beelden te bekijken. “Eén van die getuigen is een expert van de bioveiligheidsraad die tegen het proefveld adviseerde. Wij willen dat hij dat toelicht. Zo willen we laten zien dat de overheid wist dat er wetenschappelijke bezwaren waren tegen de proef”, zegt advocate Mieke Van den Broeck.

Maar ook die vraag werd door de rechter van tafel geveegd. Ze wilde het enkel hebben over de feiten. “Ongehoord”, vindt Van den Broeck. “De getuigenis van die wetenschapper is noodzakelijk voor onze verdediging. In deze zaak werd geen onafhankelijke onderzoeksrechter aangesteld wat ondanks de zware beschuldigingen zeer ongebruikelijk is. Enkel het parket kwam er aan te pas.”

Vooraan in de rechtbankzaal houden de elf beklaagden en hun twee advocaten beraad. Het duurt niet lang voor ze het eens zijn. In een rij stappen ze naar buiten. “We hebben unaniem beslist om de rechtbank te verlaten”, klinkt het.

De elf dreigen nu bij verstek veroordeeld te worden. Het verstekvonnis komt er op 12 februari. Bij een veroordeling tekenen de elf verzet aan zodat het proces opnieuw zal moeten gedaan worden. “De strijd voor vrije meningsuiting, gerechtigheid voor activisten en een duurzaam landbouwsysteem gaat voort. Afspraak binnenkort opnieuw in Dendermonde”, aldus een gezamenlijke reactie.

Graeme Hayes, een Britse onderzoeker aan de Aston University, kijkt tevreden toe. Hij bestudeert processen waarin activisten terechtstaan. “Als activisten voor het gerecht gesleept worden, wordt de verdediging in de rechtbank onderdeel van de actie. Door mensen en organisaties samen te brengen rond een rechtszaak kunnen ze een campagne van onderuit opbouw. Ze riskeren een veroordeling maar kunnen tegelijk ook heel veel mensen bereiken.”

De elf beklaagden van Dendermonde zijn niet meteen van plan om veroordeeld te worden. Maar de publieke opinie hebben ze wel beïnvloed. “Wie had zonder de actievoerders van dat veld in Wetteren gehoord? Zij hebben het noodzakelijke debat op gang gebracht”, zegt filosoof Lieven De Cauter, één van de vrijwillige verschijners.  

Nadat de elf beklaagden en hun sympathisanten de rechtzaal verlaten hebben, ging het proces gewoon door. De beklaagden weten nu ook welke straffen het Openbaar Ministerie eist. Voor de ‘aanvoerder van de bende’ en een activist die een agente zou verwond hebben wordt een effectieve celstraf van acht maanden geëist. Barbara Van Dyck, ex-KU Leuven onderzoekster, riskeert een celstraf van zes maanden, evenals twee anderen die de hekken zouden beschadigd hebben. Voor de anderen vraagt het OM zes maanden met uitstel. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!