Lokaal, Antwerpen -

Europese dag van de Joodse cultuur lokt 250 bezoekers naar Hollandse synagoge in Antwerpen

Het plan om een Europees Joods patrimonium op te richten, ontstond enkele jaren geleden in Straatsburg. De provincie Antwerpen is een schoolvoorbeeld van de Europese route van het Joods patrimonium. Over het hele land zijn Joodse burgers betrokken bij het artistieke, culturele en economische leven, terwijl ze tegelijkertijd aan hun Joodse wetten trouw blijven. Zondag 2 september was het de Europese Dag van de Joodse Cultuur.

zondag 2 september 2012 23:49
Spread the love

De Hollandse Synagoge in de Bouwmeestersstraat op het Antwerpse Zuid was voor de gelegenheid open voor het publiek. Zo’n 250-tal mensen kwam een kijkje nemen, een rondleiding volgen en genieten van een concert van Joodse liturgische muziek. Het initiatief kwam van B’Nai B’Rith Antwerpen vzw. Tal van politici uit Antwerpen kwamen ook langs.

Bij de oprichting van de nieuwe staat België in 1830 werd ook het Centraal Israëlitisch Consistorie in het leven geroepen om een ‘Belgisch Jodendom’ op te richten. Antwerpse Joden dienden een verzoek in om een tempel te krijgen.

Op 22 december 1891 hadden de leden van de raad van bestuur van de Israëlitische gemeente van Antwerpen een goede reden om trots te zijn, toen de eerste steen van de Hollandse Synagoge aan de Bouwmeestersstraat werd gelegd. Op 7 september 1893, op de vooravond van Rosj Hashana, het Joodse nieuwjaar, werd de synagoge ingewijd. Het betekende een echte opluchting voor de Joodse gemeente en bracht ook een merkwaardige bloeitijd mee voor het Antwerpse jodendom.

De stijl van de synagoge is resoluut oosters en is geïnspireerd door de middeleeuwse synagogen van Toledo. De synagoge heeft een imposant westfront met peristilium (zuilengang). De gebedsruimte bestaat uit een driebeukige hallevorm met halfronde apsis. Het interieur wordt vooral bepaald door de monumentale Aron, bergplaats van de Thora.

De verschillende synagogen van Antwerpen zijn een teken van de bewustwording van de Joodse identiteit. De Joodse gemeenschap evolueerde van een louter religieuze aanwezigheid naar een belangrijke speler op het gebied van economie en handel.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157631374535838/show/
 

take down
the paywall
steun ons nu!