Nieuws, Geschiedenis, Lokaal, Antwerpen, Jodenvervolging, SOMA, Herdenking Tweede Wereldoorlog, Joodse gemeenschap Antwerpen, Concentratiekampen, Razzia, Antwerpse politie, Lieven Saerens, Centraal Israëlitisch Consistorie van België -

Herdenkingsplechtigheid razzia 15-16 augustus 1942 op Antwerps stadhuis

ANTWERPEN - In de nacht van 15 op 16 augustus 1942 werden bij razzia's in Antwerpen meer dan 800 Joden opgepakt. Ze werden overgebracht naar de Dossinkazerne in Mechelen en vervolgens naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. 70 jaar later was er woensdag eindelijk een officiële herdenking van deze dramatische gebeurtenissen op het stadhuis.

donderdag 16 augustus 2012 12:30
Spread the love

De zeventigste verjaardag van de razzia’s was een gelegenheid voor het stadsbestuur van Antwerpen om er wat aandacht aan te besteden. Een 40-tal Joden was op woensdagavond 15 augustus aanwezig op het Antwerpse stadhuis voor een officiële herdenkingsplechtigheid.

Toespraken waren er onder meer van burgemeester Patrick Janssens (SP.A) (zijn volledige toespraak vind je aan het einde van de bijgevoegde link naar de fotoreportage), van dr. Lieven Saerens, historicus verbonden aan het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA), en van prof. dr. Julien baron Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België.

Later dit jaar komt er nog een gedenkplaat aan het Antwerpse stadhuis. De tekst van de plaat werd bij deze gelegenheid al voorgesteld aan de aanwezigen. Daarna volgde nog een receptie.

take down
the paywall
steun ons nu!