Aprilgrap! Facebook onderzoekt voortaan ook je liefdesleven
Verslag, Nieuws, Privacy, Facebook, Internet, Computer -

Aprilgrap! Facebook onderzoekt voortaan ook je liefdesleven

Eind februari deed de alwetende Tijdslijn haar intrede, en - hup - daar is de volgende revolutionaire verandering van Facebook al. En opnieuw wordt flink geknabbeld aan de privacy. Zo wil Facebook onder meer privégesprekken scannen om op basis daarvan een relatiestatus voor te stellen.

zondag 1 april 2012 02:43
Spread the love

Zo hoef je vanaf nu je leeftijd en geslacht niet langer zelf op te geven. Facebook scant de informatie die je wel deelt en doet zelf een gok. Gebruik je veel moeilijke woorden? Verwijs je vaak naar een kwaliteitskrant? Dan ben je zeker + 18. Chat je met vriendinnen over het nieuwe seizoen van Desperate Housewives? Dan ben je vast een vrouw tussen de 18 en de 35.

Er wordt niet alleen gekeken naar wat je zegt, maar ook hoe je eruitziet. Vorig jaar raakte al bekend dat Facebook de gezichtsherkenning had ingevoerd. Wanneer gebruikers foto’s uploaden, herkent Facebook vrienden en wordt voorgesteld om deze op de foto te ‘taggen’.

Facebook gaat nu ook profielfoto’s scannen om dan een leeftijdscategorie toe te voegen. “Uiteraard zal de informatie niet altijd even accuraat zijn”, zegt een Amerikaanse woordvoerder van Facebook, “maar het zou me verbazen als we er meer dan vijf jaar naast zitten.”

Door de berichten te scannen op trefwoorden zal Facebook ook je politieke en geloofsovertuiging raden. Eén van die wijzigingen werd al een tijd geleden doorgevoerd. Als je bijvoorbeeld vaak op Facebook actief bent tijdens de kantooruren, verandert je werkstatus automatisch in “heeft gewerkt bij” in plaats van “werkt bij”.

En niet alleen overtuiging, leeftijd en geslacht, maar ook de relatiestatus zal automatisch worden onderzocht. De gebruiker wordt daarvan wel gewaarschuwd via een bericht. Je krijgt dan de vraag of je jouw status wil aanpassen. Als je bijvoorbeeld vaak chat met persoon X, dan zal Facebook jou de vraag stellen: “Beste Y, u hebt een relatie met X. Gelieve hier te klikken indien u dit niet wenst te delen”.

“Het is echt wel aan de gebruiker om hierover te beslissen”, aldus een woordvoerster, “wij willen niks forceren, maar misschien kan Facebook de gebruiker wel een duwtje in de rug geven.” Indien je al een partner hebt aangevinkt en je chat vaak met een andere persoon zal Facebook je voorstellen om je status te veranderen in “heeft een open relatie” of “het is ingewikkeld”.

Zoals dat wel vaker gebeurt met de wijzigingen van Facebook is er ook nu weer veel protest. Er zijn al verschillende protestgroepen op het sociale medium.

take down
the paywall
steun ons nu!