Lokaal, Antwerpen, Klein Antwerpen, Sint-andrieswijk, Semini, Vruchtbaarheidsfeest, Antwerpse reuzen, Scharminkel -

Semini “vruchtbaarheidsfeest” in Antwerpen.

Zaterdagvoormiddag 24 maart werden de trouwkoppeltjes aan het stadhuis in de bloemetjes gezet en kregen ze ‘Seminikoek’. Een fanfare, reuzen en volksdansgroepen brachten een historisch kader en alle koppels werden hierbij betrokken. Na het laatste bruidspaar ging het in stoet naar het Steenplein voor de hulde aan Semini .

zaterdag 24 maart 2012 22:34
Spread the love

Dit is de naam van een onooglijk beeldje dat  de Antwerpenaren gaven aan een bas-reliëf, vermoedelijk uit de tweede eeuw, ingemetseld boven de enige nog bestaande poort van de oude burcht ‘Het Steen’. Het volksgeloof zag in het beeldje een vruchtbaarheidssymbool. Vrouwen gingen er een kindje afsmeken. In 1587, na de herinname van Antwerpen door de Spanjaarden, werd Semini in een vlaag van preutsheid zwaar verminkt want het is/was een penis.  Zijn manifeste viriliteit was een doorn in het oog van de toenmalige clerus. Semini (soms ook wel eens god ‘jumenas’ geheten) blijft echter het zinnebeeld van de levenskracht en de creativiteit van de Antwerpenaren.  Aan het Steen werd naar een jaarlijkse traditie een bloemenkrans opgehangen.

take down
the paywall
steun ons nu!