Dubbel-Click toont 55 dubbelportretten uit Genk-Zuid en is nog tot 30 maart te zien in C-mine Cultuurcentrum. (foto: Machteld Bollen)
Lokaal, Fotografie, Genk, Tentoonstelling, Genk, Kolderbos, Sociale fotografie, Gigos Genk-Zuid -

Fotoproject Dubbel-Click brengt mensen uit Genk-Zuid samen

Op 16 maart opende in C-mine in Genk de fototentoonstelling Dubbel-Click. Hiervoor werkte jeugdwerking Gigos Genk-Zuid samen met de stad Genk en Rimo Limburg. Onder leiding van de Russische fotografe Natasha Porshneva presenteren ze 55 dubbelportretten van gewone Genkenaren uit de wijk Kolderbos.

vrijdag 23 maart 2012 14:39
Spread the love

Het fotoproject wil het imago van de Genkse wijk Kolderbos verbeteren. Het aanzicht van de wijk, waar ongeveer 3.000 Genkenaars van allerlei slag en afkomst wonen, wordt bepaald door 74 appartementsblokken. Het gebied, gelegen ten zuiden van het centrum van de stad in een bosrijke omgeving, herbergt een sociale woonwijk en telt verder nog 400 eengezinswoningen.

Fotografe Natasha Porshneva, zelf niet afkomstig uit Kolderbos, maar woonachtig in Kessenich bij Kinrooi, is ervan overtuigd dat het fotoproject de mensen in Kolderbos dichter bij elkaar gebracht heeft. “Buren die anders niet met elkaar spraken, kwamen naar buiten om met elkaar te praten.” Ook over de samenwerking met de jongeren van Gigos, de lokale jongerenwerking, is ze erg te spreken. “De jongeren deden hun werk heel goed en waren ook zeer enthousiast.”

Geen slechte wijk

Dat kunnen Claudia (23) en Nordin (17) beamen. Ze zijn allebei actief bij Gigos en werden door Porshneva geportretteerd. Nordin met de lokale wijkagent, Claudia in innige omhelzing met haar vriend. “We willen onze wijk van de mooiste kant tonen en laten zien dat de mensen graag in Kolderbos wonen, ondanks het slechte imago waar de wijk soms last van heeft”, zegt Claudia. “Op elke foto staan twee mensen uit de wijk”, vult Nordin aan. “We vroegen steeds aan de mensen of ze er graag wonen en dat was altijd het geval.”

De foto’s tonen dan ook stuk voor stuk tevreden mensen. Jong en oud straalt uit graag in Kolderbos te wonen. Is dat echt zo, of enkel een pose voor de foto? Hilda en Servaas zijn allebei 74 en wonen al 46 jaar in Kolderbos. “We vinden het een heel fijn project en hopen dat het ook bij anderen in de smaak valt”, zegt Hilda, die door haar kleinzoon werd opgegeven om gefotografeerd te worden. “Iedereen denkt dat Kolderbos een slechte wijk is, maar niets is minder waar”, vindt haar man Servaas. “Ook in andere wijken gebeurt er wel eens iets. Dat is normaal, maar daarom is de wijk nog niet slecht.”

De 73-jarige Jozefa, die samen met Gaby (47) op de opening aanwezig is, woont al 46 jaar op hetzelfde adres in Kolderbos. Sinds haar huwelijk woont Gaby niet meer in Kolderbos, maar als ze kon, zou ze direct teruggaan. “Ik heb daar altijd graag gewoond.” Ook Jozefa heeft veel lof voor het project: “Kolderbos komt nu eens in de positieve zin onder de aandacht en dat mag ook wel eens.”

Mensen samenbrengen

Kelly en Kaety, een 13-jarige tweeling, genieten vooral van de aandacht en het spektakel van de opening. Ze werden geportretteerd, “omdat ze nog een tweeling zochten”, zegt Kelly. Ook zij wonen al hun hele leven in Kolderbos, en ze houden van hun buurt. “We wonen er graag, omdat er veel ruimte is en we buiten kunnen spelen”, zegt Kaety.

De lachgrage Houssein (35) staat ook op de foto. Iedereen in Genk-Zuid herkent hem aan zijn grote indianentooi, die hij prominent op zijn hoofd draagt. “Ik sta op de foto omdat ik in Genk bekend sta als indiaan. En ik vraag meisjes om hun oude schoenen om te beschilderen.” Zelf woont de indiaan in de aangrenzende wijk Sledderlo. De foto’s vindt hij sjiek.

De 11-jarige Jana gaat naar Bethanië, de school voor moeilijk opvoedbare kinderen in Kolderbos. Ze staat trots op de foto samen met haar begeleidster Lore (25). “Het is een heel leuk fotoproject, maar in het begin was het wel wennen voor Jana”, lacht Lore, terwijl Jana verlegen toekijkt. Toch vond ook zij het leuk dat ze mocht meedoen en helemaal niet eng dat haar foto nu voor iedereen te kijk hangt. “De kracht van het project is vooral dat het mensen samenbrengt”, zegt Lore.

De lachgrage Houssein (35) staat ook op de foto. Iedereen in Genk-Zuid herkent hem aan zijn grote indianentooi, die hij prominent op zijn hoofd draagt. “Ik sta op de foto omdat ik in Genk bekend sta als indiaan. En ik vraag meisjes om hun oude schoenen om te beschilderen.” Zelf woont de indiaan in de aangrenzende wijk Sledderlo. De foto’s vindt hij sjiek.

De 11-jarige Jana gaat naar Bethanië, de school voor moeilijk opvoedbare kinderen in Kolderbos. Ze staat trots op de foto samen met haar begeleidster Lore (25). “Het is een heel leuk fotoproject, maar in het begin was het wel wennen voor Jana”, lacht Lore, terwijl Jana verlegen toekijkt. Toch vond ook zij het leuk dat ze mocht meedoen en helemaal niet eng dat haar foto nu voor iedereen te kijk hangt. “De kracht van het project is vooral dat het mensen samenbrengt”, zegt Lore.

Zwart-wit

Opvallend is dat alle portretten in zwart-wit gefotografeerd zijn. “Zwart-wit is sprekender, duidelijker, het maakt mensen gelijk”, legt fotografe Porshneva uit. “De mensen staan als zichzelf op de foto, zonder masker op. Ik maakte realistische beelden. Geen trucjes, geen Photoshop, dit is de werkelijkheid.” Zelf is ze heel blij met het resultaat. “Het zijn perfecte foto’s geworden, met prachtige mensen erop. Ze laten ook de relaties tussen de mensen zien. De meeste foto’s zijn trouwens buiten gemaakt, zodat de omgeving ook echt in beeld komt.”

Niet alleen de fotografe, haar team en de geportretteerden zijn trots op de resultaten van het project, het stadsbestuur is dat des te meer. Volgens jeugdschepen Anniek Nagels bewijst Dubbel-Click dat in Genk kunst en cultuur samengaan.

Ook burgemeester Wim Dries liet met een korte speech weten trots te zijn. “Kolderbos zou een minder goed imago hebben. Dit project bewijst het tegendeel. We hebben de ziel van de wijk gevangen en tonen die op de foto’s”, complimenteerde hij de fotografe van dienst. “Samenleven in Genk is niet altijd eenvoudig, maar u bewijst dat we samen Genkenaren zijn en kunnen samenleven. Jongeren zijn de toekomst, en dat is Genk. Leve jullie allemaal!”

© 2012 – StampMedia – Ielse Broeksteeg, foto’s: Machteld Bollen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!