Ondanks een hoofdstad met de bevallige naam 'Sofia' is Bulgarije niet bepaald een vrouwvriendelijk land © Lode Vanoost

Balkan Експрес: vrouwendag op Tito’s wijze

Derde aflevering: Nog steeds staan de Balkanlanden niet zo goed bekend. Om dat te veranderen, informeert Balkan Ekspres je wekelijks over markant nieuws uit dit deel van Europa. Vandaag hebben we het over de internationale vrouwendag in de Balkan: gelijke kansen voor vrouwen in Bulgarije en vrouwendag op Tito's wijze in Servië.

donderdag 8 maart 2012 15:19
Spread the love

Vandaag is het internationale vrouwendag, ook in de Balkanlanden. In Servië wordt dit uitgebreid gevierd. In Bulgarije blijken vooral de vrouwen kwetsbaar te zijn voor sociale uitsluiting en armoede.

Bulgarije: 43,3 % van de vrouwen riskeert armoede en uitsluiting

Aan de vooravond van internationale vrouwendag gaf Eurostat gegevens vrij over het risico op armoede en sociale uitsluiting voor vrouwen. Van alle EU-lidstaten blijkt het risico in Bulgarije het grootst te zijn. Zo’n 43,3 % van de vrouwen blijkt dit risico te lopen. Het percentage van de Bulgaarse mannen met dit risico is 39,8 %. Daarmee is het verschil in percentage tussen mannen en vrouwen niet veel meer dan in andere EU-lidstaten. (1)

Servië: Tito’s traditie leeft voort

In het communistisch Joegoslavië onder leiding van Josip Broz Tito was internationale vrouwendag een belangrijke dag in het hele land. Overal in Belgrado werden bloemen verkocht. Iedere Joegoslavische vrouw kreeg een boeket bloemen. Bijna ieder bedrijf organiseerde op 8 maart een feest voor de vrouwelijke werknemers. Kinderen maakten in de scholen kaarten voor hun moeders. De vrouwen werden toen enorm in de watten gelegd.

Nog steeds leeft deze traditie in beperkte mate voort. De bloemenverkoop in Belgrado is gebleven. Kinderen tekenen nog altijd ansichtkaarten voor hun moeders in de kleuterschool. Bedrijven en vakbonden organiseren feesten voor de moeders. Maar er zijn veel minder cadeaus. Internationale vrouwendag wordt tegenwoordig gezien als een combinatie van Valentijn en moederdag. (2)

Noot: Internationale vrouwendag is in 1911 ontstaan in Duitse socialistische kringen om de gelijkstelling van de rechten voor man en vrouw te bevorderen. In 1917 zorgde Lenin er persoonlijk voor dat internationale vrouwendag altijd op 8 maart zou vallen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!