Nieuw ticketsysteem openbaar vervoer in Belgrado: voer voor controverse

Balkan Експрес: een week vol actie

Tweede aflevering: Nog steeds staan de Balkanlanden niet zo goed bekend. Onbekend maakt vaak onbemind. Om dat te veranderen, informeert Баlкаи Eкspяes je wekelijks over markant nieuws. Deze week verontwaardiging in Bulgarije, protest van Kroatische melkboeren, een betoging tegen politiegeweld in Macedonië en verzet tegen digitale bustickets in Belgrado.

zaterdag 3 maart 2012 11:36
Spread the love

De voorbije week was hectisch voor een aantal landen op de Balkan. Servië werd aanvaard als kandidaat EU-lidstaat. Eén dag later haalde de Bulgaarse minister-president uit naar de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders.  

Het was ook een week vol actie. In Macedonië en Albanië werd politiegeweld aangeklaagd. In Kroatië blokkeerden boze melkboeren de wegen enn in Belgrado was er verzet tegen het nieuwe digitale bus- en tramticketsysteem ‘Busplus’.

Albanië: overheid schendt mensenrechten 

Igli Totozani, Albanees ombudsman en parlementariër, stelde afgelopen week een overzichtsrapport voor van schendingen van de mensenrechten door de overheid in 2011. Politiegeweld blijkt volgens het verslag veel voor te komen. Na de betogingen van 21 januari 2011 kwamen er talloze klachten binnen over geweldadig optreden door de ordediensten. Hierbij werden vier mensen gedood en zes mensen verwond.

Het rapport dat door Totozani werd voorgesteld werd door de EU opgesteld. De EU blijft bezorgd over de schendingen van de mensenrechten in het land en roept op tot verder onderzoek en het aanpakken van de verantwoordelijken.

Totozani is een politicus die zich het lot van zijn medemens aantrekt. Onlangs gaf hij aan acht dakloze Roma-families onderdak in zijn kantoor. Zo vroeg hij aandacht voor hun lot tijdens de koude winterweken. (1)

Bulgarije: minister-president haalt uit naar PVV

Vrijdag werd besloten dat de EU-lidstaat Bulgarije voorlopig niet toe kan treden tot de Schengenzone. Volgens de Nederlandse regering boekt Bulgarije namelijk te weinig succes in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en tegen de corruptie in eigen land.

Boyko Borisov, minister-president van Bulgarije, vindt dat de Nederlandse politieke partij PVV van Geert Wilders verantwoordelijk is voor het uitstellen van de toetredingsprocedure: “Dit is ongekend in de EU. Eén politieke partij kwelt de hele Europese Raad. Niet Nederland, maar één politieke partij. Dat is het probleem.”

Verwacht was dat Bulgarije al in de lente van 2011 deel uit zou gaan maken van de Schengenzone. Als het aan Borisov ligt, opent Bulgarije in oktober al de grenzen. Het land hoort sinds 2007 bij de EU. (2)

Kroatië: melkboeren blokkeren wegen

Kroatische melkboeren blokkeerden vorig weekend en vorige maandag een aantal wegen in het land. Zij zijn het niet eens met de verlaging van de melkprijs die de zuivelfabrikanten aanbieden. Die beslisten om de prijs te verlagen van 33 naar 30 cent per liter.

De Kroatische vakbond voor zuivelproducenten HSUPM ging tot harde actie over. Eerst werden in Bjelovar en Zagreb wegen geblokkeerd. Daarna volgeden een dertigtal andere wegen in het hele land.

Na een aantal actiedagen staakten de boeren hun  protest. HSUPM probeert nu via een rechtszaak de melkprijs terug te verhogen. (3)

Macedonië: betogingen na dood door politiegeweld

Tienduizend etnische Albanezen protesteerden afgelopen donderdag in de stad Gostivar tegen politiegeweld naar aanleiding van een incident de vorige dinsdag waarbij een etnische Macedonische politieagent twee jonge Albanese mannen neerschoot in de stad. Dit gebeurde onder onduidelijke omstandigheden.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Skopje heeft laten weten dat er een onderzoek moet komen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt hetzelfde. 

Gostivar is een stad in het noordwesten van Macedonië. Er wonen veel etnische Albanezen. In 2001 vond hier nog een gewapend conflict plaats tussen het Macedonisch leger en een Albanese militaire groep. Na het conflict werd onder invloed van de EU en de VS het Verdrag van Ohrid gesloten. Sindsdien hebben de etnische Albanezen meer rechten in de zuidelijke Balkanstaat. Albanezen vormen een kwart van alle inwoners van Macedonië. (4)

Servië: verzet tegen digitaal bus en –tramticketsysteem

In een aankondiging op Facebook liet de Servische Occupy-beweging ‘99 posto’ (99 procent) weten een volksvergadering in Belgrado te organiseren tegen het nieuw digitaal bus- en tramticketsysteem ‘Busplus’. Busplus is vergelijkbaar met de Brusselse Mobib-kaart en de Nederlandse OV-chipkaart.

In februari werden de papieren tickets afgeschaft. Zij hebben plaatsgemaakt voor een persoonlijke herlaadkaart voor het openbaar vervoer in Belgrado. Volgens ’99 posto’ is Busplus een mechanisme om individuele mensen digitaal te controleren. Verder ijvert deze beweging voor gratis openbaar vervoer in de Servische hoofdstad.

De invoering van Busplus is zeer snel gegaan. Zo snel dat de meeste kiosken in Belgrado geen Busplus-kaarten in voorraad hebben. Bezoekers van de stad worden van het kastje naar de muur gestuurd in hun zoektocht naar een Busplus-kaart. (5)

1. http://www.balkaninsight.com/en/article/ombudsman-issues-bleak-report-on-rights-in-albania

2. http://novinite.com/view_news.php?id=137175

3. http://www.balkaninsight.com/en/article/milk-producers-deblocked-roads-in-croatia

4. http://www.balkaninsight.com/en/article/albanians-protest-after-macedonian-policeman-kills-two

5. https://www.facebook.com/#!/events/244366782307016/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!