Oeganda, Music For Life, Rode Kruis, Diarree -

Diarree, iets banaals?

donderdag 22 december 2011 10:31
Spread the love

Diarree, het lijkt iets banaals. Niet? Hoe kan iets dagelijks als een toiletbezoek nu levensbedreigend zijn? En toch…

In Oeganda heeft gemiddeld 70 procent toegang tot een toilet. 30% of een 10 miljoen mensen doet zijn dagelijkse ‘boodschap’ in het veld, naast hun huisje/hut of langs de weg. Uitwerpselen trekken vliegen aan die later op voedsel sporen achterlaten. Of het vermengt zich met het water dat gebruikt wordt om te koken.

Een dagelijkse gewoonte veranderen is niet zo gemakkelijk, dat weten we allemaal. De activiteiten die het Rode Kruis opzet om diarree te bestrijden bestaan dan ook uit verschillende interventies. Een paar voorbeelden:

Er worden toiletten gebouwd (lees: een gat van 30 meter in de grond afgedekt met een plaat – vergelijkbaar met een Franse wc) en een soort geïmproviseerd kraantje om je handen te wassen. Maar minstens even belangrijk als het bouwen van toiletten, is het onderrichten van de gebruikers. Hoe overtuig je een dorp dat het veel beter is om vanaf nu dat toilet te gebruiken dan wat ze zo gewoon zijn?

Je werkt met de leiders, met vrouwengroepen, met modelwoningen, met toneelstukjes, met posters, met scholen. Je leidt vrijwilligers op die huisbezoeken afleggen, die met prenten mensen proberen te overtuigen. Je berekent met het dorp hoe vaak ze naar toilet gaan per dag, per week, per jaar en hoeveel ‘afval’ dat oplevert. Je laat hen inzien dat het bouwen van een toilet minder kost dan de rekeningen bij een dokter als de kleine weer eens diarree heeft en verzwakt is. Je leert hen dat ze regelmatig as in het toilet moeten gooien zodat vliegen er weg blijven. Of dat ze bananenblaren kunnen in brand steken die ze in de put gooien. De rook en geur zal ongedierte buiten houden. Je laat hen inzien dat het belangrijk is om de put af te dekken met een steen en dat het gat eigenlijk maar klein moet zijn, er is immers geen reden om te zien wat er beneden ligt… 🙂

Terwijl jullie met veel enthousiasme en energie plaatjes aanvragen en geld inzamelen, zijn wij aan deze kant van het wereldwijde web druk bezig met de meest kwetsbare streken in kaart te brengen, werkplannen uit te schrijven en opvolgingsinstrumenten aan het ontwikkelen. Het doet deugd om met iets banaals als een dagelijks toiletbezoek bezig te zijn, omdat ik weet dat het levensreddend werk is. Bedankt gulle schenker!

Meer informatie over Music for Life vind je hier.

An Vanderheyden is sinds mei 2011 afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen in Oeganda. Ze volgt er, samen met het Oegandese Rode Kruis, programma’s op rond eerste hulp en weeskinderen (Music For Life).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!