Fox Odoi, parlementlsid van de regerende meerderheid en één van de indieners van de petitie aan het Grondwettelijk Hof, bij de indiening van de petitie op 11 maart 2014 (Amy Fallon/IPS)
Nieuws, Afrika, Oeganda -

Activisten mensenrechten willen anti-homowet Oeganda ongrondwettelijk verklaren

Mensenrechtenactivisten in Oeganda verwachten dat de draconische antihomowetgeving in het land teruggedraaid zal worden. Op 11 maart 2014 hebben ze daartoe een petitie ingediend bij het Constitutionele Hof in Kampala.

vrijdag 14 maart 2014 12:15
Spread the love

“Rechters zijn mensen. We zijn er vrij zeker van dat we een sterke zaak hebben en dat de rechters oordeelkundig te werk zullen gaan en zich niet laten leiden door publieke sentimenten”, zegt Nicholas Opiyo, secretaris van de Orde van Advocaten. “We weten echter ook dat het publiek zich tegen onze petitie zal keren en zal proberen ons te beschimpen.”

Op 14 februari ondertekende president Yoweri Museveni de wet die levenslange straffen mogelijk maakt voor “homoseksueel gedrag” en “promotie van homoseksualiteit” verbiedt. Volgens Opiyo zijn er vraagtekens te zetten bij de grondwettelijkheid van het besluit en moet het Constitutionele Hof zich daarover buigen.

Onder de indieners van de petitie zijn ook Fox Odoi, een parlementslid van de regerende partij en voormalig juridisch adviseur van Museveni, mediapersoonlijkheid Andrew Mwenda en de voormalige oppositieleider Morris Ogenga-Latigo. Fox Odoi is de enige parlementariër die zich publiekelijk uitspreekt tegen de wet.

Haatzaaierij

De petitie werd ingediend onder auspiciën van de Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law (CSCHRCL), een coalitie van vijftig burgerorganisaties. De coalitie stelt onder meer dat de wet in strijd is met het grondwettelijke recht van Oegandezen op privacy, non-discriminatie, waardigheid en een humane behandeling.

De CSCHRCL wil ook een verbod op haatzaaierij in de media. Op 25 februari, een dag nadat Museveni de antihomowet getekend had, publiceerde de Oegandese tabloid Red Pepper een “top-200” van homo’s, in sommige gevallen met foto.

Geoffrey Ogwaro van CSCHRCL stond met foto op de tweede pagina van Red Pepper van 1 maart. Zijn directe omgeving weet dat hij homo is, zegt Ogwaro, maar toch was zijn moeder “ontroostbaar” toen ze de krant onder ogen kreeg. “Ze heeft er nog steeds moeite mee dat ik homo ben. Dit is voor haar een publieke vernedering”, zegt hij. “Ze is er nu wel overheen, maar het was een enorme schok.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!