Nieuws, Wereld, Wist je dat -

Wist je dat de VS en Frankrijk heimelijk een militaire basis bouwen in Libië?

Zijn lage lonen het gevolg of juist de oorzaak van de crisis? Waarom verlangen de Russen massaal terug naar het Sovjet-tijdperk? Zit er in navolging van Latijns-Amerika een linkse golf aan te komen in Europa? En is de uitbouw van nieuwe militaire bases te verenigen met een Nobelprijs?

vrijdag 16 december 2011 18:00
Spread the love

Wist je dat?

– de NAVO-missie in Libië zogezegd al afgelopen is, maar dat de VS en Frankrijk ondertussen een militaire basis voor drones aan het uitbouwen zijn in het zuiden van het land? Dat het Pentagon al dergelijke bases heeft in Djibouti, Ethiopië, het Arabisch schiereiland en de Seychellen? [1]

– slechts een kwart vindt dat ze er op vooruit gegaan zijn sinds 1991? En dat de helft het een grote achteruitgang vindt dat de Sovjet-Unie niet meer bestaat, tegenover 36 procent die dat niet vindt? [2]

– het geboortecijfer in Rusland vandaag nog niet de helft is van in 1950 en het sterftecijfer bijna het dubbele is van in 1960? Dat het aantal vroegtijdige sterftes na de overstap naar het kapitalisme, tussen de 10 en 20 miljoen bedraagt? (Het aantal doden tijdens de Tweede Wereldoorlog bedroeg 22 miljoen.) [3]

– 63 procent van de Russen niet tevreden is over de werking van de democratie en slechts de helft een meerpartijensysteem goed vindt? In Oekraïne is dat respectievelijk 81 en 35 procent.

– slechts 41 procent van de Russen en 34 procent van de Oekraïners de markteconomie een positieve zaak vindt? [4]

– de laatste tien jaar de werknemers in de VS in vergelijking met 2001 nu maandelijks 600 dollar minder verdienen? In 2001 was het loonaandeel nog 65,5 procent van het BNP, nu nog 57,3 procent. In diezelfde periode sprongen de winsten van 28 procent van het BNP naar 36,6 procent, een absoluut record. Dat is een (jaarlijks) cadeautje van 1.100 miljard dollar voor het bedrijfsleven. Het is blijkbaar niet crisis voor iedereen. [5]

– de besparingsmaatregelen van zowel ex-premier Silvio Berlusconi als van huidig premier Mario Monti de gemiddelde Italiaanse familie op drie jaar tijd zo’n 6.400 euro zullen kosten? Dat er een ‘sociale explosie’ dreigt, aldus een vakbondsverantwoordelijke? [6]

– de lonen in China daarentegen met sprongen omhoog gaan, ongeveer jaarlijks 8 procent in reële termen? Het gemiddelde loon is er ondertussen viermaal hoger dan in Vietnam, driemaal hoger dan in de Filipijnen, tweemaal zo hoog als in Indonesië en India en anderhalve keer het gemiddelde loon van Thailand. [7]

– het verkleind aandeel van de lonen in het BNP volgens de Financial Times nochtans het beste recept is om de crisis te verergeren? En dat het exact dit recept is dat men in grote dosis wil toepassen in Europa? [8]

– onze schuldencrisis én de aanpak ervan heel sterk gelijken op wat Latijns-Amerika overkwam in de jaren tachtig en nadien? Dat in Latijns-Amerika het aantal armen als gevolg van de neoliberale politiek, volgend op die schuldencrisis, steeg van 136 miljoen tot 225 miljoen in 2002? Dat de linkse golf de laatste tien jaar precies het antwoord was op die aanpak, en dat sindsdien het aantal armen sterk gedaald is tot 174 miljoen? [9]

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] ‘Libye – Une base militaire secrète Américaine et Française en Libye à Katroune’, 11 december 2011; ‘U.S. assembling secret drone bases in Africa, Arabian Peninsula, officials say’, 21 september 2011; ‘U.S. & France Operate Drone Missions From Secret Base in Libya?’, 14 december 2011.

[2] Pew Research Center, ‘Confidence in Democracy and Capitalism Wanes in Former Soviet Union’, 5 december 2011.

[3] Financial Times, New Demographics, 18 oktober 2011, p. 38.

[4] Pew Research Center, Id.

[5] Berekend op basis van ‘$740bn pay gap threat to US recovery’, Financial Times, 16 december 2011, p. 1 en 8; en http://www.usgovernmentspending.com/fed_us_real_gdp_chart_09_k.html.

[6] Financial Times, 6 december 2011, p. 4; Reuters, ‘Italy risks “social explosion” over austerity: union chief’, 14 december 2011.

[7] ILO, Global Wage Report 2008/09, Genève 2008, p. 87; The Economist, 4 september 2010, p. 54. In het geval van India gaat het om een vergelijking tussen het minimumloon van de twee landen.

[8] Financial Times, 16 december 2011, p. 1 en 8.

[9] ECLAC, ‘América Latina: Evolución de da pobreza y de la indigencia, 1980-2011

take down
the paywall
steun ons nu!