Klimaatbetoging van zaterdag 3 december in Durban
Nieuws, Afrika, Jacob Zuma, VN-Klimaattop, Durban, COP17, Global Day of Action, ANC Youth League -

ANC-aanhangers verstoren klimaatprotestactie in Durban

Opmerkelijke gebeurtenis zaterdag in Durban: de geweldloze klimaatbetoging van de Global Day of Action werd verstoord door leden van de ANC Youth League. Zij scandeerden slogans voor president Zuma en zochten de confrontatie op met de klimaatmanifestanten.

maandag 5 december 2011 17:20
Spread the love

Zaterdag 3 december vond de Global Day of Action plaats in de marge van de VN-Klimaattop (COP17) in het Zuid-Afrikaanse Durban. Klimaatdemonstranten stapten door de straten van Durban om te eisen dat de deelnemers aan de COP17 bindende afspraken zouden maken.

Het uiteindelijke doel van de manifestatie was het overhandigen van een klimaatmemorandum aan de voorzitter van de COP17, Nozipho Mxakato-Diseko en aan de secretaris van het VN-Klimaatpanel (UNFCCC), Christiana Figueres.

Aan de mars namen zowel milieuorganisaties, vakbonden, politieke groeperingen als mensenrechtengroepen deel. Een groep van ongeveer 300 jongeren sloot zich bij de betoging aan en begon de deelnemers te provoceren. Ze droegen het officiële groene uniform van de COP17-vrijwilligers, maar bleken leden van de ANC Youth League te zijn.

De ANC Youth League is de jongerenafdeling van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij van regerend president Jacob Zuma. Ze beschuldigden de manifestanten van het beledigen van de regering, en riepen slogans die president Zuma en de officiële COP17 steunden.

Nog voor de klimaatbetoging goed en wel van wal kon steken, kwam het tot een confrontatie. Vooral de mensen van de linkse groepering Democratic Left Front, een van de organisatoren van de betoging, werden het doelwit van een aanval met stenen en waterflessen door de ANC-aanhangers.

De organisatoren van de klimaatmars benadrukken dat iedereen mee mag lopen in de betoging, maar betreurt dat sommigen voor politieke doeleinden de mars hebben willen verstoren. Er zal een klacht ingediend worden bij de lokale procureur door leden van de klimaatorganisatie en de DLF tegen de groep die de betogers aanviel.

take down
the paywall
steun ons nu!