Opinie -

Kris Peeters wil geen klimaatleider zijn

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) staat een ambitieuzer Belgisch klimaatstandpunt in de weg. Peeters houdt vast aan het achterhaalde argument dat Vlaanderen en de EU zonder de steun van andere geïndustrialiseerde landen niet naar een hogere klimaatinspanning kunnen.

maandag 19 september 2011 15:05
Spread the love

Daarmee houdt Peeters ons land in het kamp van de achterblijvers binnen de EU, negeert hij de adviezen van experts en laat hij economische kansen liggen. Greenpeace wijst op de urgentie van ambitieuzere CO2-reductiedoelstellingen en vraagt dat Peeters zijn verantwoordelijkheid alsnog opneemt.

Op 10 oktober vergaderen de Europese milieuministers over de internationale klimaattop in Durban (eind november). Het debat zal onder andere gaan over een nieuwe Europese doelstelling voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Nu ligt die op min 20 procent tegen 2020, maar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Duitsland willen dit optrekken naar -30 procent. Ook Wallonië en het Brussels Gewest pleiten voor een hogere doelstelling, maar Vlaanderen blijft vasthouden aan het status-quo. Dat is ruim onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken.

Greenpeace reikte Kris Peeters de juiste formule aan waarmee hij Vlaanderen en België in het kamp van de klimaatleiders kan loodsen én onze economie een nieuwe boost kan geven. De milieuorganisatie gaf Peeters de hoofdrol in een fictieve avonturenfilm ‘Kris Peeters and the Deathly Climate Hallows’, zie www.krispeetersfilm.be. Daarin staat de Vlaams minister-president, net zoals Harry Potter, voor een cruciale keuze: kiest hij de magische formule of niet?

Fans van de ‘filmheld’ Peeters wachtten maandagochtend de hoofdrolspeler op aan de rode loper op het Martelaarsplein. Maar de EU-klimaatdoelstelling stond maandag zelfs niet op de agenda van de ministerraad en Peeters stelde zijn fans teleur door zich te blijven verschuilen achter het engagement van andere geïndustrialiseerde landen. Het happy end van deze film lijkt dus nog veraf.

30 procent minder broeikasgassen: de magische formule

“Vlaanderen blijft vastklampen aan een klimaatdoelstelling die alles behalve ambitieus is”, reageert Joeri Thijs van de klimaatcampagne van Greenpeace. “De huidige Europese doelstelling van min 20 procent gaat niet verder dan ‘business as usual’ omdat sinds de economische crisis de uitstoot al fel gedaald is. Een hogere EU-reductiedoelstelling van min 30 procent is het minimum om het klimaat niet te laten ontsporen en de voortrekkersrol niet uit handen te geven. Als Peeters zegt dat de Vlaamse regering een ambitieus klimaatbeleid heeft, kan ze niet anders dan een hogere doelstelling voor Europa onderschrijven. Door zijn getalm dreigt Vlaanderen economisch achterop te raken en negeert Peeters de ernst van de klimaatuitdaging.”

Een hogere emissiereductiedoelstelling voor de EU staat gelijk aan een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de bijbehorende kosten. Ook creëert het ruimte voor een groene economie en een pak extra banen. In Europa zou een emissiereductie van 30 procent zes miljoen banen kunnen opleveren. Volgens hetzelfde onderzoek zou België zijn BBP jaarlijks met 0,6 procent zien groeien als de Europese klimaatdoelstelling opgeschroefd wordt.

Als België zich op de volgende Europese Raad van milieuministers niet aansluit bij de progressievere landen, kunnen we besluiten dat Kris Peeters de verkeerde formule heeft gekozen. Hij moet zijn definitieve keuze maken vóór 10 oktober.

Joeri Thijs en Stien Coessens

Joeri Thijs is verantwoordelijk voor de campagne ‘Klimaat en transport’ bij milieuorganisatie Greenpeace en Stien Coessens werkt bij de persdienst van Greenpeace.

take down
the paywall
steun ons nu!