Verslag, Nieuws, Palestina, Egypte, Intifada -

Egyptische activisten bereiden zich voor op ‘derde intifada’

Egyptische activisten hebben vrijdag (13 mei) een grote demonstratie tegen Israël gepland. Sinds het vertrek van de Egyptische president Hosni Moebarak, circuleren er in Egypte en elders in de regio oproepen tot een 'derde intifada'. Voor 13 en 14 mei zijn er vreedzame protesten aangekondigd bij Israëlische ambassades en consulaten, ook in westerse hoofdsteden.

woensdag 11 mei 2011 17:04
Spread the love

 

“Anders dan bij de eerste twee Palestijnse opstanden, is het de bedoeling dat bij de derde intifada de hele Arabische wereld betrokken wordt”, zegt de Egyptische journalist en politiek analist Abdelhalim Kandil.

In april kwam een Arabischtalige website met de naam ‘Derde Palestijnse Intifada’ (www.3rdintifada.com) online. Deze site bevat een algemeen plan van actie. De site roept op tot vreedzame protesten op vrijdag en zaterdag bij Israëlische ambassades en consulaten wereldwijd.

De initiatiefnemers van de site wilden aanvankelijk op 15 mei, de dag die de naam ‘Zondag van de Bevrijding’ kreeg, miljoenenmarsen organiseren in Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon. Dit plan werd later echter verlaten en teruggebracht tot demonstraties bij Israëlische ambassades in Jordanië en Egypte (twee landen die diplomatieke betrekkingen onderhouden met Israël) en protesten bij de Israëlische grenzen met Syrië, Libanon en de bezette Palestijnse gebieden.

Tahrirplein

Volgens Mounib Mohamed, een 26-jarige activist uit Cairo en administrator van het Egyptische deel van de website, is het oorspronkelijke plan geschrapt vanwege “de moeilijkheden bij de uitvoering en om frictie met de plaatselijke autoriteiten in de betreffende landen te voorkomen.”
 
“Wat Egypte betreft hopen we op miljoenen mensen in verschillende steden op 13 mei”, zegt Mohamed. “Deelnemers zullen daarna naar het Tahrirplein in Cairo vertrekken, waar prominente politieke figuren zullen spreken over de Palestijnse zaak.”

“Van Tahrir marcheren we naar de zionistische ambassade, VN-kantoren en een aantal multinationale winkelketens die zionistische sympathieën hebben”,  zegt Mohamed. Alle activiteiten zullen volgens hem een vreedzaam karakter hebben en plaatsvinden in samenspraak met het Egyptische leger, dat sinds het vertrek van Moebarak het land bestuurt.

Facebook

De oproepen tot een derde intifada tegen de Israëlische bezetting van Palestijns land begonnen begin maart met een pagina op de netwerksite Facebook. Op de pagina, die opgezet zou zijn door Arabische pro-Palestijnse groepen, werd 15 mei genoemd als startdatum. Op 15 mei 1948 werden honderdduizenden Palestijnen uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor de staat Israël.

De Facebookgroep kreeg in twee weken tijd zo’n 230.000 leden. Israël diende een klacht in bij het Facebook-hoofdkantoor in Californië. Op 29 maart haalde Facebook de pagina, die toen al 550.000 leden had, offline met het argument dat de inhoud opriep tot geweld. 
Er verschenen echter vrijwel onmiddellijk kopieën van de pagina’s online, met oproepen tot “de bevrijding van Palestina van de Middellandse Zee tot de rivier Jordaan” en de “terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun huizen in het historische Palestina” – dat laatste in overeenstemming met resolutie 194 van de VN-Veiligheidsraad.

take down
the paywall
steun ons nu!