Cambodjaanse boeren overgeleverd aan klimaatverandering
Verslag, Nieuws, Cambodja -

Cambodjaanse boeren overgeleverd aan klimaatverandering

Dat het weer verandert, is de Cambodjaanse boeren allang opgevallen. Maar over de oorzaken ervan bestaat veel onwetendheid. "Als ze geen voorlichting krijgen over de klimaatverandering, ontstaat er een groot probleem", zegt Brian Lund, regiodirecteur van Oxfam in Cambodja.

woensdag 11 mei 2011 16:43
Spread the love

De regen kwam vorig jaar gelegen voor de Cambodjaanse boer Tep Van. Het moessonseizoen zorgde voor genoeg water voor zijn rijstgewassen. Hij betwijfelt echter of hij dit jaar weer zoveel geluk heeft.

“Vroeger hoefden we ons geen zorgen te maken over het weer”, zegt Van, terwijl hij over zijn rijstvelden kijkt, een aantal kilometers buiten de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. “Maar de laatste tijd is het een groot probleem.”

Een paar seizoenen geleden viel er te weinig regen. Ongeveer een derde van zijn gewassen verdroogde voordat hij kon oogsten. Het onvoorspelbare weer is volgens klimaatwetenschappers te wijten aan de klimaatverandering. Het ene seizoen kan er sprake zijn van droogte terwijl er regen had moet vallen, terwijl er het andere seizoen meer regen valt dan de velden aankunnen.

Aan de overkant van de snelweg vertelt boer Yu Sok dat de mensen in zijn dorp gehoord hebben over de klimaatverandering, maar niet weten wat die precies inhoudt. “Ze begrijpen de klimaatverandering niet, maar ze zien het weer wel veranderen”, zegt hij. “In het verleden stemden we onze werkwijze af op het weer, maar nu verandert dat steeds.”

Minst Ontwikkelde Landen

Uit onderzoek dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat de meerderheid van de Cambodjaanse bevolking weet dat de klimaatverandering het weer in het land beïnvloedt, maar dat weinigen  het fenomeen begrijpen.

De studie werd gepubliceerd vlak voor de VN-top van Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s) in Istanboel, de eerste grote top in zijn soort in tien jaar tijd. Klimaatverandering wordt gezien als een steeds grotere barrière voor ontwikkeling in de armste landen.

Cambodja is een van de 48 LDC’s die door de VN erkend zijn als “het armste en zwakste segment van de internationale gemeenschap.” Ongeveer 80 procent van de Cambodjaanse bevolking leeft op het platteland en de meerderheid daarvan leeft van de landbouw. Vijfennegentig procent van de respondenten in het onderzoek zei dat weersveranderingen hen hadden “getroffen” of “zwaar getroffen.”

Airconditioning

De meeste boeren weten niet hoe ze moeten inspelen op de potentiële consequenties van de klimaatverandering. “Er heerst veel onwetendheid”, zegt Charles Hamilton, landdirecteur van BBC World Service Trust, die het onderzoek voor het Cambodjaanse ministerie van Milieu uitvoerde.

Veel respondenten gaven aan klimaatverandering te zien als een plaatselijk probleem veroorzaakt door ontbossing, en niet als een wereldwijd probleem. Ook bleken ze onzeker te zijn over hoe te reageren op de veranderingen.

Op de vraag wat er gedaan kan worden om de impact van de klimaatverandering op hun leven te verzachten, antwoordde een kwart van de respondenten dat niet te weten. Andere veelvoorkomende antwoorden waren “vragen om donaties” en “airconditioning aanschaffen.”

De vraag hoe het land zich moet aanpassen aan de klimaatverandering, is echter cruciaal als het gaat om de lange termijn. Uit studies is gebleken dat Cambodja een van de landen is die het meest kwetsbaar zijn als het gaat om de effecten van de klimaatverandering. Het land is economisch sterk afhankelijk van landbouw en binnenvisserij en heeft weinig middelen om zich aan te passen aan plotselinge veranderingen in deze sectoren.

Slechte rijstoogst

De Cambodjaanse rijstoogst behoort tot de laagste in de regio. In 2009, het meest recente jaar waarvoor vergelijkende statistieken beschikbaar zijn, produceerden Cambodjaanse boeren gemiddeld 2836 kilo rijst per hectare. In Vietnam was dat volgens de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) bijna het dubbele: 5228 kilo.

Als de klimaatverandering, zoals sommigen voorspellen, de opbrengsten van de oogsten in Cambodja zal verminderen, kan het land dat veel minder goed opvangen dan de buurlanden.

Weten welke strategieën in te zetten voor aanpassing aan de klimaatverandering is erg belangrijk, zegt Brian Lund, regiodirecteur van Oxfam in Cambodja. “Boeren moeten hun manier van werken aanpassen en meeveranderen met het klimaat. Dan kunnen ze effectief blijven boeren”, zegt Lund.  “Als we ze daarover niet voorlichten, zal hun manier van werken plotseling niet meer werken en dan heeft het land een groot probleem.”

Lund zegt dat de internationale gemeenschap meer moet doen om de Minst Ontwikkelde Landen te helpen bij de strijd tegen de klimaatverandering. “Dat zeggen we ongeveer elk half jaar. We pleiten voor minimaal 100 miljard dollar voor aanpassing aan de klimaatverandering. Het punt is dat ontwikkelingspartners in de wereld niet genoeg bijdragen.”

In een onderzoek dat de Wereldbank in 2010 publiceerde, wordt geschat dat ontwikkelingslanden jaarlijks tussen 70 en 100 miljard dollar nodig hebben om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Dat is een bedrag dat bijna vergelijkbaar is met het totale jaarlijkse budget voor buitenlandse hulp van de rijke landen, staat in het rapport.

take down
the paywall
steun ons nu!