Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Petroleum zuid, Scheld'Apen, Blue gate antwerp, Industriële archeologie, Havengebied -

Afscheid van Petroleum Zuid

maandag 9 mei 2011 17:45
Spread the love

ANTWERPEN – Achter het nieuwe Justitiepaleis in Antwerpen ligt een desolaat gebied: Petroleum Zuid. De spoorrails zijn daar overwoekerd, de verroeste buizen lopen er boven de kinderkopjes en bij de onbruik geraakte kantorengebouwen zie je zaken die decennia terug gaan in de tijd.

Af en toe meert er nog eens een schip aan. Om vol te laden met tropisch hardhout of tweedehandse auto’s.

Petroleum Zuid is een plek voor dromers. Voor liefhebbers van industriële archeologie. En voor avonturiers die voor even aan het hectische stadsleven willen ontsnappen.

Scheld’Apen vond hier dan ook zijn artistieke stek. Tot ze te horen kregen dat ze een andere plek moesten zoeken.

Deze site moet dan ook mee in de vaart der volkeren. Dit stuk 20ste-eeuwse geschiedenis zal dra verdwijnen. Om plaats te maken voor een voetbalstadion. Voor een bedrijventerrein: ‘Blue Gate Antwerp‘.

Eco-effectief verantwoord, zo meldde het stadsbestuur van Antwerpen in een persbericht. Het zwaar vervuilde terrein wordt zelfs helemaal gesaneerd. En er worden bijna 2.000 nieuwe jobs gecreëerd. Dit masterplan wordt in juni voorgesteld.

We vinden het jammer dat dit ruwe arbeidersland gaat verdwijnen. Samen met u willen afscheid nemen van Petroleum Zuid. Van de stations Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Kiel. Van een site waar talloze mensen hun brood verdienden.

Bekijk de foto’s van dit oude havengebied. En laat u inspireren voor een avontuurlijke tocht in dit sciencefictionland!

Meer van dit? Via deze link vindt u bijna 600 foto’s van Petroleum Zuid: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157626629809430/show/

take down
the paywall
steun ons nu!