Lokaal, Stampmedia, Genk, VDAB, Ict, Opleiding, Genk, Gaming, Cevora -

Genkse jongeren verbinden ICT-opleiding met gaming

GENK - Op maandag 2 mei stelden negen jonge werkzoekenden hun eindwerk ‘Jongeren en Gaming’ voor in het buurthuis van Sledderlo in Genk. De jongeren volgden een op hun maat gesneden opleiding PC- en netwerktechnicus.

woensdag 4 mei 2011 15:20
Spread the love

De opleiding werd verzorgd door vzw Cevora en het VDAB-competentiecentrum. Het stadsbestuur van Genk zorgde voor een jobcoach om de deelnemers te ondersteunen. De opleiding bestond al binnen de VDAB, maar werd speciaal gelinkt aan gamen om een jonger publiek aan te trekken.

De opleiding moet de werkgelegenheidskansen verhogen van jongeren die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Om de jongeren uit Genkse wijken te bereiken, werd ze georganiseerd in het buurthuis van Sledderlo.

Even slim

“Het is de eerste keer dat een opleiding zich specifiek op deze doelgroep richt”, legt Stijn Scholts van het VDAB-competentiecentrum uit. “Deze jongeren haakten vaak af bij de klassieke opleidingen uit gebrek aan motivatie of focus. Nochtans zijn ze even slim als andere jongeren. Met deze opleiding bieden we ze een perspectief.”

“We organiseerden informatiesessies en ontmoetingsavonden in Sledderlo en Kolderbos. Daar kwamen zestien geïnteresseerden naartoe. Tien van hen begonnen aan de opleiding, eentje haakte af omdat hij werk vond. Binnenkort gaan ze op stage in bedrijven. Daarna kunnen ze aan de slag in een ondersteunende functie of als installateur”, vertelt VDAB-communicatieverantwoordelijke Luc Smeets.

Van straat geplukt

De zeven aanwezige jongeren stelden op 2 mei hun eindwerk voor aan de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V), peter van het project. “We bootsten met servers een bedrijfsstructuur na”, zegt de 18-jarige Maxim Albert.

“Als een werkgever niet wil dat zijn werknemers op het internet surfen, kan hij bepaalde instellingen veranderen”, legt Dario Riggio uit. Hij is 26 en zocht al een tijdje naar werk voor hij aan de opleiding begon.

De meeste van de jonge technici hadden vooraf geen uitgebreide computerkennis. “Acht maanden geleden stonden ze nog op basisniveau. Eigenlijk plukten we ze gewoon van de straat”, lacht docent Tarim Wollendorf.

“Ik leerde de jongeren werken met Cisco, een programma dat verschillende bedrijven gebruiken. Door naar het gamen te verwijzen, probeerden we het interessant te houden voor jongeren.”

Toekomst

“De samenwerking tussen VDAB en Cevora wordt verlengd in andere gemeenten”, vertelt Stijn Scholts nog. “Of we in de toekomst andere opleidingen op deze manier organiseren? Mogelijk, maar er zijn nog geen concrete plannen.”

© 2011 – StampMedia/Xios – Tekst en foto: Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!