Antwerpen, Lokaal, Theater, Antwerpen, Linkeroever, Aeyc, Laika, Othello -

Othello ook op BLOK-BLOC aangrijpend

ANTWERPEN - Na het grote succes van de eerste BLOK-BLOC in Antwerpen kan de buurt nu genieten van een tweede editie. Tot en met 30 april ben je welkom in Europark voor theater, dans, video en feest. Met verschillende opvoeringen van Shakespeares klassieker 'Othello' spreidt theatergezelschap Laika een ontroerend staaltje theaterkunst tentoon.

woensdag 27 april 2011 14:50
Spread the love

Het BLOK-BLOC Festival begint eigenlijk al onderweg. In de voetgangerstunnel die Rechter- en Linkeroever verbindt hangen dankzij stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen allerlei gedichten.

Het festivalterrein zelf ligt verscholen tussen de torenflats op Linkeroever. Eenmaal op het terrein waan je je in het verleden. De houten, ronde tent is the place to be om kaartjes te kopen en verschillende voorstellingen te zien. Daarnaast staat een ouderwetse, witte bestelwagen, omgevormd tot drank- en voedselbar. Op houten terrasstoeltjes genieten bezoekers van soep, Indische curry en drankjes. Ze lijken zich niet bewust van de legertent, die ligt goed verscholen achter vier appartementen/containers.

In de tent speelt theatergezelschap Laika Othello, een zeventiende-eeuwse tragedie van toneelschrijver William Shakespeare. De tekst is door Jo Roets en Greet Visser ingekort en aangepast aan deze tijd, maar nog steeds even aangrijpend.

Acteurs in beeld

De spelers gebruiken de hele lengte van de legertent als speelvloer. Ze spelen tussen de bezoekers, die zitten aan weerszijden van de vloer. Wie lange benen heeft, doet er goed aan om op de voorste rij plaats te nemen, achteraan zit je erg krap.

Terwijl het publiek binnenstroomt, wordt Koen Janssen, die de rol speelt van Othello, bruin geschminkt. Othello is namelijk een Moorse generaal.

Othello’s lief heet Desdemona, ze is de dochter van senator Brabantio en Aline Nuyens vertolkt haar rol. De derde belangrijke rol is weggelegd voor Benny Ceuppens. Hij speelt Iago, de reserveofficier van Othello en tevens de slechterik van het stuk.

Grimmige sfeer

Het Venetiaanse leger, waar Othello en Iago toe behoren, voert oorlog tegen de Turken. Met verrassend goed spel en live gefilmde animaties beelden de acteurs de strijd uit. De grimmige sfeer van het stuk wordt onbedoeld versterkt doordat voetballende buurtbewoners af en toe een bal tegen de tent schieten. De oorlog op de speelvloer is gauw gewonnen en Othello, Iago en Desdemona komen tot rust op Cyprus.

Open einde

In Cyprus begint het eigenlijke drama pas … De jaloerse Iago speelt Desdemona en Othello tegen elkaar uit. Hij doet dat zo geraffineerd dat geen van de personages het doorheeft, het is een plezier om naar te kijken.

Eindigt het stuk met Iago als overwinnaar of zegeviert ‘het goede’? Theatergezelschap Laika laat het in het midden. Aangenaam verward verlaten bezoekers de tent, om de voorstelling te analyseren onder het genot van een drankje of ten strijde te trekken op het naburige voetbalveld.

© 2011 – StampMedia – Marie-Paule Fritschy

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!