Bij de recente aanvallen maakte het Israëlische leger geen onderscheid tussen de burgerbevolking van Gaza en verzetslieden van de pro-Hamas Al-Qassam-brigades (foto: Ezzedeen Al-Qassam Brigades)
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, Mensenrechten, Palestina, Israël, Gaza, Hamas, IDF, Burgerslachtoffers, Al-Qassam-brigades, Oorlogsrecht, Bezetting Palestina, Intifada -

Escalatie van Israëlisch militair geweld in Gaza

Op donderdagnamiddag 7 april startte Israël een moorddadig offensief tegen Gaza. Daarbij zijn ondertussen 18 mensen omgekomen, de meerderheid burgers, onder hen een moeder en haar dochter, twee kinderen en twee oudere mannen. Meer dan 60 mensen zijn verwond.

maandag 11 april 2011 11:10
Spread the love

Sinds donderdagnamiddag 7 april wordt de Gazastrook belegerd door drones, Apache-helikopters, F16- en E15-gevechtsvliegtuigen, kannoneerboten in het zuiden en tanks aan de grens.

Burgerslachtoffers

Donderdag omstreeks 15 uur werd de al-Shejaija-buurt, ten oosten van Gaza-Stad, onder vuur genomen. Het huis van Mahmoud Mansoura al-Manasra (58) werd door vier granaten geraakt. De man kwam om het leven. 

Om 16 uur werd de internationale luchthaven van Gaza, die sedert enkele jaren in onbruik is, onder vuur genomen door het Israëlische leger. Tanks vuurden artilleriegranaten af terwijl Apache-helikopters machinevuur openden. Vier Palestijnse burgers, Mohammed Eyada Eid al-Mahmoum (25), Khaled Ismail Hamdan al-Dabari (17), Saleh Jarmi Ateya al-Tarabin (38) en Musaab Mohammed Ubeid Sawwaf (20) werden gedood en 14 anderen werden gewond.

Vrijdagochtend werden twee mannen, Abdullah Mahmoud Mohammed al-Farrah (20) en Mo’taz Jamal Mohammed Abu Jame’ (22), beiden lid van de El Qassam-brigade, vermoord door een drone aan de ingang van het dorp Khuza’a, nabij Khan Younes.

‘s Middags werd een huis gebombardeerd in het naburige dorp Abasan: een 41-jarige vrouw, Najah Harb Salem Qdeih en haar 19-jarige dochter, Nadal Ibrahim Hamdan Qdeih kwamen daarbij om het leven. Kort daarop werd een boerderij geraakt ten zuidoosten van Khan Younes waarbij de 56-jarige Talal Rabee’ Isa Abu Taha het leven liet.

In Jabalya, in het noorden van de Gazastrook, werd een groep Al Qassam-leden geraakt door een Israëlisch gevechtsvliegtuig: Ra’ed Mahmoud Mohammed Shhadah (27) en Ahmed Mohammed Ali Ghurab (30) werden vermoord.

Omstreeks 17.30 uur werden een groep voetballende kinderen geraakt door een bom: twee kinderen overleden en 10 andere burgers werden verwond bij een tweede bomaanval toen de ziekenwagen aankwam.

Oog om oog

Dit zijn slechts enkele namen van slachtoffers. De aanvallen gaan voort en paniek verspreidt zich in de Gazastrook. Diverse families uit de grensregio’s slaan op de vlucht uit vrees voor hun leven. Deze misdaden door het Israëlische leger zijn systematische schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten, waarbij Israël geen onderscheid maakt tussen burgerbevolking en verzetslieden.

Israël negeert de oproepen uit Gaza om tot een staakt-het-vuren te komen. Het acht deze aanvallen gerechtvaardigd door de aanval van een Al Qassam-brigade op een schoolbus op donderdagmiddag.

De escalatie van Israëlisch militair geweld in de Gazastrook gaat echter terug tot 17 maart, toen twee leden van de Al Qassam-brigade vermoord werden op klaarlichte dag, zonder specifieke aanleiding.

Diverse gewapende verzetsgroeperingen uit de Gazastrook gingen in het verweer en in de daaropvolgende dagen werden diverse raketten afgevuurd, waarbij twee Israeli’s lichtgewond werden. Kort daarop kondigden de gewapende fracties uit de Gazastrook een wapenstilstand aan, waaraan Israël geen gehoor gaf.

Tussen 16 maart en begin april, vermoordde het Israelische leger niet minder dan 18 Palestijnen in Gaza, onder wie vier kinderen en minstens twee burgers die niet betrokken zijn bij gewapend verzet tegen de bezetting. Het huidig dodental is 36 Palestijnen versus 0 Israëli’s.

De vraag, die zich hier opdringt, is duidelijk: wiens veiligheid staat er op het spel? Niet alleen werden er 36 Palestijnen vermoord, tevens werden er meer dan 70 mensen verwond tijdens de afgelopen weken. Verscheidene mensen vechten nog steeds voor hun leven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!