Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Actie, Antwerpen, Sluiting, Zurenborg, Bibliotheek, Nigel Williams, Luc Van Berlo, Pol Goossen -

Buurtbewoners op straat tegen sluiting bibliotheek Zurenborg

ANTWERPEN - De bib-actiegroep organiseerde woensdag 23 maart een optocht in de Antwerpse wijk Zurenborg. Samen met buurtbewoners protesteerden ze tegen de sluiting van de buurtbibliotheek. Er liepen bekende gezichten mee, onder wie cabaretier Nigel Williams en peter van de bib-actie Pol Goossen bekend van Thuis.

vrijdag 25 maart 2011 13:05
Spread the love

Omstreeks half vijf verzamelde een grote groep mensen aan de Dageraadplaats. Van daaruit vertrok een optocht naar Bibliotheek Zurenborg. De bib-actiegroep verzet zich tegen de beslissing van cultuurschepen Philip Heylen om tegen het einde van het schooljaar 2011 zeven Antwerpse buurtbibliotheken te sluiten.

Het gaat om de bibliotheken Zurenborg, Isabella en Felix in Antwerpen, Morckhoven en Zwarte Arend in Deurne, Hedera in Berchem en Mariaburg in Ekeren.

De actiegroep vraagt inspraak in de beslissingen van schepen Heylen. Volgens hen maakt de stad Antwerpen de zeven bibliotheken steeds minder toegankelijk voor bezoekers. Zo zijn bijvoorbeeld de openingsuren al in sterke mate beperkt.

Sinds 1 januari zijn de wijkbibliotheken enkel nog open op woensdag van 10 uur tot 18 uur en donderdag van 14 uur tot 18 uur. Bovendien is het lidgeld in september vorig jaar van 5 euro naar 9,50 euro gestegen. Luc Van Berlo, woordvoerder van de bib-actie, stelt vast dat buurtbewoners en scholen afhaken.

Buurtbewoners

Voor veel buurtbewoners is de sluiting van Bibliotheek Zurenborg een groot verlies. Dimitry Neuckens woont om de hoek. “Als de bib sluit, moet ik helemaal naar Berchem voor de dichtstbijzijnde bibliotheek. Ik heb drie kinderen en met de fiets is dat te ver. We zullen voortaan de auto moeten nemen”, zegt Neuckens.

Digitale oplossing

Van Berlo heeft een duidelijk compromis voor ogen. Met het geld dat de stad bespaart op personeel stelt hij voor van de bibliotheek een ontmoetingscentrum te maken. “Het gebouw moet voor elk wat wils bieden, van leesruimtes voor senioren tot digitale boekenkasten voor de jeugd”, vertelt Van Berlo.

Volgens Van Berlo kunnen de lokale bibliotheken met mobiele boekenrekken gered worden. De bezoekers kunnen op die manier het leesmateriaal zelfstandig in- en uitlenen.

Ze plaatsen hun uitgeleende boeken op de rekken en via antennes staan de computers in verbinding met het bibliotheeknetwerk. Wat het toezicht betreft, wil Van Berlo vooral beroep doen op senioren en vrijwilligers uit de buurt.

© 2011 – StampMedia – Lynn Symons

take down
the paywall
steun ons nu!