Verslag, Nieuws, Aristide -

Aristide keert terug aan vooravond Haïtiaanse verkiezingen

PORT-AU-PRINCE — De spanning is te snijden in Haïti, waar zondag omstreden presidentsverkiezingen worden gehouden en vandaag Jean-Bertrand Aristide arriveert, de voormalige president die zeven jaar in ballingschap in Zuid-Afrika heeft gezeten en nog steeds veel aanhangers heeft.

vrijdag 18 maart 2011 14:52
Spread the love

Volgens zijn advocaat is hij gisteren (donderdag) met zijn familie in het vliegtuig gestapt, en komt hij vandaag rond het middaguur in Haïti aan.

“Het is goed voor het land dat hij terugkomt”, zegt Hari, die in Port-au-Prince werkt en anoniem wil blijven. “Het was een complot van mensen die Aristide weg wilden hebben. Als er spanning is, komt dat door hen.” Ook volgens Aristide zelf was zijn gedwongen vertrek in 2004 een staatsgreep.

Critici, waaronder de regering van Bush, zeggen dat hij corrupt was en mensenrechten schond en tijdens een opstand zelf de benen heeft genomen. Uit onthullingen van Wikileaks blijkt dat de Amerikaanse regering andere landen onder druk heeft gezet om zijn invloed vanuit het buitenland te beperken, maar uiteindelijk lukte het hem toch om naar Haïti terug te keren.

Zijn partij Fanmi Lavalas werd door de kiesraad van het land uitgesloten van de verkiezingen. “Ze willen geen eerlijke verkiezingen, ze willen een selectie”, klaagde Aristide in het najaar.

Ook de speciaal VN-gezant, Paul Farmer, maakt zich zorgen: “Als je iemand uitsluit, dan is dat een recept voor instabiliteit”, zegt hij. De VN roept echter wel iedereen op om naar de stembus te gaan zondag. Hulporganisaties worden voorbereid hoe om te gaan met eventuele rellen.

Verdeeldheid

Een lid van de kiesraad heeft intussen naar buiten gebracht dat drie van de acht leden de verkiezingen over hadden willen doen. Ze waren het niet eens met de uitslag van de eerste ronde. De kandidaat van de regerende partij, die bij de eerste twee eindigde, werd gediskwalificeerd wegens fraude, waardoor nummer drie zijn plek mocht overnemen. Hier was door de Organisatie van Amerikaanse Staten en de VS stevig op aangedrongen.

Ook de vierde kandidaat van de eerste ronde, Jean Henry Ceant, is boos. Op de officiële uitslag, waar hij een kopie van heeft geëist, staan niet eens handtekeningen en is volgens hem onwettig.

De kandidaten zondag zijn Mirlande Manigat en Michel Martelly, beide rechtse politici, maar tegengestelde persoonlijkheden. Martelly is een onstuimige volkszanger, Manigat is een oudere, rustige professor. Beiden willen het Haïtiaanse leger opnieuw oprichten. Het is echter vooral Martelly die warme banden had met oude legerleiders, die begin jaren negentig een gewapende coup tegen Aristide pleegden.

Gerardo Ducos, een Haitiaanse onderzoeker bij Amnesty International, zegt dat zijn organisatie zich grote zorgen maakt over het plan en zich afvraagt waarom een Nationale Politie niet voldoende is. “Het leger nieuw leven inblazen is de zoveelste klap voor de overlevenden van de misdaden die het heeft begaan, zowel begin jaren negentig, voordat Aristide het ontmantelde, als in 2004 tijdens de rebellie van de legerleiding.”

Het legioen werkloze jongeren is echter razend enthousiast. Velen van hen kregen automatische telefoontjes van Martelly, die ze alle goeds beloofde als ze hem zouden kiezen. Artiest Wyclef Jean heeft gisteravond opgetreden tijdens een pro-Martellyconcert in de hoofdstad. In het zuiden en westen van het land heeft hij veel aanhang; in het overige deel is Manigat populair.

– – – – – – – –
Auteur: Ansel Herz

take down
the paywall
steun ons nu!