Antwerpen, Lokaal, Poëzie, Antwerpen, Aeyc, Yoni Sel, Jongerenstadsdichter -

Antwerpse jongerenstadsdichter maakt taal hip

ANTWERPEN - De Antwerpse jongerenstadsdichter Yoni Sel (19) maakt poëzie toegankelijker voor jongeren. Op het openingsfeest van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad ging hij van start. Vorig jaar won hij nog de internationale poëzieprijs Y-poetry.

vrijdag 18 maart 2011 11:44
Spread the love

Op Club Centraal stelde hij het nieuwste stadsgedicht ‘Stop de teller‘, van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, voor op een beat. “Ik maak poëzie toegankelijker voor jongeren”, zegt Sel. “Daarnaast werp ik een nieuw licht op poëzie. Ik breng poëzie en hiphop dichter bij elkaar.” Dankzij Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad krijgt hij heel wat projecten voorgesteld. “Daar kan ik nog niet alles over zeggen, maar ik wil zeker poëzieworkshops geven.”

Interactief

Sel schrijft sinds kort een online kortverhaal. “Het heeft geen einde en het gaat over koetjes en kalfjes. Lezers kunnen reacties plaatsen en tips geven. Schrijven en poëzie zie ik erg ruim.

Met de stadsdichter van Antwerpen heeft hij een uitstekende relatie. “Ik merk het leeftijdsverschil niet eens. Hij zat in de jury van Y-poetry en we zijn contact blijven houden. Peter koos mij tot jongerenstadsdichter. Samen zetten we dichtprojecten op poten, maar ik leid ook specifieke projecten voor jongeren. Ik wil hen het goede voorbeeld geven.”

Motivatie als drijvende kracht

“Vroeger zat ik vaak met creatieve woorden in mijn hoofd. Toen we in het vijfde middelbaar verplicht een gedicht moesten schrijven voor Y-poetry en ik de finale haalde, kreeg ik de smaak te pakken. Het jaar daarop won ik. Mijn gedicht ging over ‘den Dam’, een buurt in Antwerpen waar ik vaak kom.”
Poëzie op school vindt hij overbodig. “Het moet uit jezelf komen, als leerlingen niet gemotiveerd zijn, lukt het niet.”

Skaten en rappen

Sel studeert filosofie. Wat hij later wil worden, weet hij niet. “Ik zie mijn studies als een weg, niet als een doel. Filosofie verandert mijn hele zijn. Ik word er niet gek van, want ik heb mijn skates als uitlaatklep. Daarnaast probeer ik wat te rappen.”

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo en Thomas Verstrepen

take down
the paywall
steun ons nu!