Ook Algemene Centrale (ABVV) verwerpt sociaal akkoord
Verslag, Nieuws, Economie, België, IPA 2011-2012 -

Ook Algemene Centrale (ABVV) verwerpt sociaal akkoord

Ook de Algemene Centrale - de grootste arbeiderscentrale van het ABVV - verwerpt het sociaal akkoord. Daardoor is het zo goed als zeker dat een grote meerderheid van het ABVV het akkoord naar de prullenmand verwijst.

donderdag 3 februari 2011 12:19
Spread the love

Nog niet alle stemmen zijn binnen, maar de nee lijkt het ook bij de Algemene Centrale met een ruime meerderheid te halen. Geschat wordt dat zo’n 60 procent van de militanten van de vakbondscentrale het akkoord zal verwerpen.

De Algemene Centrale ziet vier struikelblokken in het ontwerpakkoord dat vakbonden en werkgevers op 19 januari bereikten.

Er zit te weinig solidariteit in doordat het minimumloon niet omhoog gaat en de strakke loonnorm van 0,3 staat in schril contrast met sommige bedrijven die weer hoge bonussen en dividenden uitkeren, aldus de Algemene Centrale.

Verder vreest de vakbond dat de automatische indexering op termijn onder druk komt. Tenslotte viel ook de te trage vooruitgang in de harmonisering van het arbeiders- en bediendenstatuut slecht bij de militanten van de Algemene Centrale van het ABVV. 

“Het zou geduurd hebben tot 2014 vooraleer de schandalige discriminatie van de carensdag verdween. De bruto berekening van het vakantiegeld voor arbeiders ging op termijn neerwaarts en werd netto gecompenseerd op kosten van de sociale zekerheid. De opzegtermijnen werden verlengd, maar wel veel te langzaam. Is dit werkelijk een harmonisering naar boven, of gaat het naar beneden, zo vroeg men zich tijdens de raadplegingen af”, aldus de Algemene Centrale in een persbericht.

“Met deze verwerping door een meerderheid van de Algemene Centrale van het ABVV richten onze militanten ook een waarschuwing tot het patronaat en de regering”, klinkt het nog.

De vakbond heeft het ook over een “actieplan op touw te zetten om werknemers te informeren, te sensibiliseren en te mobiliseren”.

Na de bedienden van BBTK (de grootste centrale binnen het ABVV) en het Vlaamse ABVV-metaal is de Algemene Centrale de derde grote afdeling die het akkoord verwerpt.

Bij het ACV waren de bediendenbonden tegen, maar haalde het akkoord toch een tweederde meerderheid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!