Verslag, Nieuws, Milieu, België -

Anja Hermans in beroep veroordeeld tot zes maanden cel

De milieuactiviste Anja Hermans werd door het hof van beroep van Gent veroordeeld tot 6 maanden cel. Ze stond terecht omdat ze een aantal keer de beveiliging van de kerncentrale van Doel had verschalkt. Hermans wilde naar eigen zeggen zo bewijzen dat de centrale niet genoeg beveiligd is.

donderdag 6 januari 2011 23:23
Spread the love

Op 2 maart 2009 werd Anja Hermans in Dendermonde al eens veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van acht maanden. Ze ging in beroep tegen het vonnis.

Voor woonstschennis en het maken van het gat in de omheining werd ze vrijgesproken. Het hof van beroep veroordeelde haar wel voor de inbreuk van 2 koninklijke besluiten over de “bescherming van de bevolking,van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ionisernde stralingen”. Ze krijgt een celstraf van zes maanden.

“Als je dit strikt leest, is het alsof ik nucleair materiaal in handen heb gehad, of er erg nabij was, en daardoor mezelf en anderen in gevaar zou hebben gebracht”, reageert Anja Hermans.

Hermans wou met haar acties (ze nam foto’s op het terrein van de kerncentrale van Doel) de gebrekkige beveiliging aanklagen. In plaats van een mea culpa te slaan, ging Electrabel in de tegenaanval en diende klacht in.

Omdat de voorzitter van het hof van beroep benoemd werd in een andere rechtbank werd het arrest vervroegd uitgesproken in afwezigheid van Hermans of haar advocaat die niet eens op de hoogte waren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!