Zijn asielzoekers afval in een vuilnisbak?
Opinie, Nieuws, Vluchtelingen, Opvang, Dossier:vluchtelingen -

Zijn asielzoekers afval in een vuilnisbak?

De burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans (SP.A) reageerde woensdag boos op de beslissing van de regering-Leterme om asielzoekers onder te brengen in de kazerne van Helchteren. Dorpsgenoot Jef Lingier schrijft hem een brief.

donderdag 28 oktober 2010 15:40
Spread the love

Geachte heer burgemeester Yzermans, beste Alain,

Als burgemeester van Houthalen-Helchteren trok je gisteren keihard van leer tegen de komst van asielzoekers in de kazerne van Helchteren. Je wil onder geen beding asielzoekers in je achtertuin. “Wij zijn de vuilnisbak van Limburg,” beet je van je af in de media.

Beste vriend Alain, mag ik je eraan herinneren dat je ten tijde van de heisa rond het asielcentrum in Hengelhoef, – waartegen je toen ook zo fel tekeer ging-  verwees naar de kazerne van Helchteren als alternatieve site?

Het gemeentebestuur trok toen zelfs naar de rechtbank om de beslissing van minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte te laten vernietigen, wat je toen ook gelukt is. Hengelhoef kwam in handen van de Nederlandse groep Oostappen (die een tiental vakantieparken uitbaat in België en in Nederland). De camping in Hengelhoef breidde uit en beschikt nu over 748 plaatsen, met de mogelijkheid er het hele jaar door te verblijven.

De campingbewoners zijn voor 90 procent Nederlanders. Ik heb u, beste Alain, hier nooit tegen horen protesteren en terecht natuurlijk. Maar is het louter toeval dat deze mensen van het blanke ras zijn? Waarschijnlijk heeft het daar niets mee te maken. Maar soit, het is maar een vaststelling.

Zo fel fulmineren tegen asielzoekers slaat natuurlijk aan bij een deel van de bevolking. Voed je hiermee niet het ranzig onderbuikgevoel van vreemdelingenhaters? Zoals het Vlaams Belang doet. Waarin onderscheid je je nog als Sp.a-politicus van deze racistische partij? Ik vraag het je, omdat ik het niet goed weet.

Betekent je opmerking dat de keuze voor de kazerne van Helchteren puur is ingegeven door politieke machinaties achter de schermen? Is dat dan een legitieme reden om negatief te reageren? Het is notabene minister Courard van de PS die deze beslissing nam.

Vind je niet dat een burgemeester ook als taak heeft de bevolking iet of wat genuanceerd te informeren? Als burgervader zou je de bevolking bijvoorbeeld kunnen geruststellen in plaats van ze ongerust te maken. Vind ik althans. Maar wie ben ik, een kleine man van Houthalen-Helchteren? Bezondig je je niet aan populisme? Ik vraag het je. Moet een politiek leider zijn onderdanen ook niet leiden, in plaats van een deel ervan achterna te lopen en naar de mond te praten?

Wil je daar eens over nadenken, Alain? Bedankt.

Jef Lingier,
Houthalen-Helchteren

take down
the paywall
steun ons nu!