Op bezoek bij de bosbezetters van het Noordkasteel
Reportage, Nieuws, België, Antwerpen, Lokaal, Bosbezetting, Antwerpen, Bezetting, BAM-tracé, Noordkasteel -

Op bezoek bij de bosbezetters van het Noordkasteel

ANTWERPEN - Het gonsde in Antwerpen al weken dat actievoerders het Sint-Annabos zouden gaan bezetten. De actievoerders hebben echter iedereen op het verkeerde been gezet. Sinds vrijdagnacht bezetten ze een bos aan het Noordkasteel. Dit is een protestactie tegen de plannen van de BAM voor de geplande Oosterweelverbinding.

dinsdag 14 september 2010 10:15
Spread the love

Een actievoerder klimt naar een boomhut

De groep jongeren die hier actie voert, is goed georganiseerd. Ik spreek met hun woordvoerder.

Wat is er gaande en wat is de bedoeling?

“We hebben afgelopen nacht (vrijdagnacht, nvdr) een bos aan het Noordkasteel bezet. We willen het ook bezet houden tot de aangekondigde beslissing van de Vlaamse regering met betrekking tot de Oosterweel-verbinding wordt ingetrokken.”

“Onze thema’s  zijn milieu, gezondheid en natuurbehoud. De Vlaamse regering hanteert echter heel andere criteria. Het is onze bedoeling onze argumenten met deze actie in de verf te zetten.”

De boomhutten zijn niet meer dan een bedressort aan touwen met een zeil over

Vindt u één van de twee beslissingen die op tafel liggen aanvaardbaar?

“Voor zover ik weet, want de berichtgeving van de Vlaamse regering is steeds een beetje vaag, bestuderen ze alleen het BAM-tracé met brug en het BAM-tracé met tunnel.”

“Maar het blijft hetzelfde tracé. Of het nu een tunnel wordt of een brug, met de voorgestelde oplossingen verdwijnt op Linkeroever het Sint-Annabos, alsook een stuk bos hier aan het Noordkasteel. Er komt zelfs een autosnelweg aan het natuurgebied van Blokkersdijk. Voor ons zijn beide tracés even slecht.”

De actievoerders zijn goed uitgerust

Indien minister-president Kris Peeters voor één van de twee bovenstaande mogelijkheden gaat, dan kan jullie actie langer duren dan verwacht?

“Op 27 september evalueren we onze actie en bepalen dan hoe het verder moet. Ik denk dat alle actiegroepen nu eerst de beslissing van de Vlaamse regering afwachten en zich voorbereiden op een voortzetting van het verzet.”

“Ieder rationeel denkend mens, die de vele argumenten tégen dat BAM-tracé kent, vindt het ondenkbaar dat het er zou komen. Er zijn dus andere redenen waarom de Vlaamse regering het BAM-tracé koste wat het kost wil behouden.”

“De volksgezondheid, het fijn stof en het milieu zijn voor ons prioriteiten. Een aantal studies tonen aan dat het BAM-tracé zelfs de mobiliteitsproblemen niet afdoende oplost. Het voorstel van Forum 2020 scoort op al deze punten beter.”

De site heet GroeNoord

Wie zijn jullie?

“Wij zijn een groep activisten die besloten het natuur- en milieuthema opnieuw op de Oosterweel-agenda te plaatsen. Volgens ons gaat het over meer dan enkel de kostprijs en het mobiliteitsprobleem. We vinden immers dat ook milieu en gezondheid in deze belangrijk zijn. Wij zijn een groep mensen die via deze geweldloze actie onze boodschap in de kijker wil zetten.” 

Een deel van de groep, de andere zaten in de bomen

take down
the paywall
steun ons nu!