Genkse Portugezen beleven hoogdag tijdens match tegen Porto
Lokaal, 3500, Genk, KRC Genk, Porto, Portugal, Portugezen, Sport, voetbal, stampmedia -

Genkse Portugezen beleven hoogdag tijdens match tegen Porto

Met de Europa League-wedstrijd Genk-Porto kreeg de Portugese vereniging ‘CTP 25 Abril’ een dubbele thuismatch voorgeschoteld. De Genkse club bestaat uit een 200-tal leden, waaronder zowel fans van Racing Genk als van FC Porto en Benfica Lissabon. Het is hen echter vooral te doen om de samenhorigheid.

vrijdag 20 augustus 2010 17:56
Spread the love

“Bij ons is iedereen welkom,” zegt Dirk Fransen, die getrouwd is met een Portugese. “Onze club bestaat al zo’n 30 jaar en is opgericht door enkele Portugese immigranten. Buiten het voetbal komen we samen op feestdagen en op de braderie. We maken ook uitstapjes. Tegenwoordig zit hier jong en oud, leden met Portugese roots, Italianen, Belgen…”

Eén familie

In het clublokaal wijst Dirk naar een tafel voor ons waar een drukke discussie aan de gang is. Aan het woord is Enrique Marques (75). Hij is één van de oudsten en doorheen de jaren heeft hij de vereniging zien groeien.

Stilaan vertrekken de Portugese fans in colonne naar de Cristal Arena. Ze begeven zich door de wijken van Genk en halen daar eerst hun kameraden op. Tijdens de match gaan de Genkfans van ‘25 Abril’ in het thuisvak zitten, sommigen als abonnee. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Mario Marques (40) drinkt een Portugees biertje. “Morgen heb ik een dagje vrij genomen”, zegt hij ontspannen.

Aan een huis staan enkele Brusselse Portugezen. “We hebben die nog nooit gezien. Dat maakt op zich niet uit, we zijn allemaal vrienden.”

Benfica

Ferreira Ricardo (27) zat ’s morgens nog in Portugal. “Ik ben pas terug van vakantie. Vanmorgen zeiden ze me dat Porto vandaag in Genk speelt. Ik was echt verrast.” Ferreira laat ons nog weten dat Porto een ploeg is die heel alert speelt. Een voorspelling? “Genk kan een gelijkspel afdwingen, maar in Porto zijn ze sowieso verloren. Thuis is Porto met hun B-elftal zelfs niet te kloppen”.

Opvallend: veel Portugezen lopen ook rond in een shirt van Benfica of dragen de vlag van Portugal. “Hier lopen eigenlijk meer fans rond van Benfica dan van Porto”, zegt Ferreira. “Benfica is meer de club van het volk. Het is nochtans niet de bedoeling om Porto-fans te provoceren. Ook niet die van Genk. We wonen in Genk en in de Belgische competitie supporteren we voor hen. Maar Portugal is ons vaderland. Ik gun het Genk ook wel. Het is vooral belangrijk om respect te tonen.”

Voetbal, een feest

Wanneer de spelers uit de catacomben komen, heerst er een hels lawaai. Na vier minuten valt er een onverwacht schot uit de lucht voor Porto. “Begrijp je nu wat ik bedoel?”, zegt Ferreira. “Porto kan uit het niets een kans puren.”

Na 28 minuten scoort Porto vanop de elfmeter. Ambiance alom in het bezoekersvak. De match is verder vrij flauw en we horen reacties in de trant van: “is dat hier een vriendenmatch?” en: “Porto wil niet, Genk kan niet”. Toch mogen ze niet klagen met een 0-3 voor Porto als eindstand.

Op weg naar het clublokaal zien we een merkwaardige supporter. Alcides Batista draagt een shirt van Portugal, terwijl aan zijn arm een sjaal van Genk hangt. “Ik ben fan van Genk, maar als Portugees wil ik mijn roots niet verloochenen. Wie er gewonnen heeft, maakt voor mij eigenlijk niet uit.” Voor hem is voetbal vooral een feest.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, Foto’s: Maurizio Ciranni

take down
the paywall
steun ons nu!