Lokaal, Stampmedia, Nederland, Castlefest, Kostuums, Lisse, Den Haag -

Zomerfestival voor gekostumeerden

Elfjes en gobelins, ridders en jonkvrouwen en draken en vampiers zijn geen uitzondering op Castlefest, een evenement dat op 6, 7 en 8 augustus plaatsvond in Lisse, ten noorden van Den Haag. Een feeërieke droomwereld, waarin de verering van de zon centraal staat, brengt duizenden mensen drie dagen lang in extase.

maandag 9 augustus 2010 17:50
Spread the love

Middeleeuws

Festivals met normale mensen, superbands en frietkraampjes vind je overal. Denk maar aan Rock Werchter, Graspop, Metal Meeting, Dour en Pukkelpop. Drie of vier dagen lang overleven deze zomerse evenementen doorgaans op de kwaliteitsvolle groepen die ze weten te strikken.

Castlefest is echter anders. Dit jaarlijkse festival in Lisse, dat nu zijn zesde editie achter de rug heeft, creëert een Middeleeuwse sprookjeswereld voor jong en oud, waar iedereen zich kan verkleden als het wezen dat hij of zij graag eens zou zijn.

Gevechtszwaarden

De naam Castlefest is afkomstig van het Middeleeuwse kasteel dat in het midden van de weide pronkt. Daarom verkleden velen zich als twaalfde-eeuwse figuren. Voor dit fort kunnen de festivalgangers meedoen met dynamische zwaardgevechten die door de organisatie op poten zijn gezet.

De speciale gevechtszwaarden die de bezoekers kunnen krijgen, vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Er zijn ook echte zwaarden te koop, die vooral dienen als decoratie. Die worden voor de ogen van de voorbijgangers met de hand gesmeed.

Feniks

Als kers op de taart staat de bekende folkgroep Omnia twee maal op de planken. Eén keer op zaterdag, de andere keer op zondag. Tijdens hun eerste optreden verbrandt de band The Wicker Phoenix, een houten vogel waarin vrijwilligers een dierbaar voorwerp gooien om te offeren aan de natuur. Het publiek is laaiend enthousiast als met melodieuze muziek op de achtergrond de feniks in vlammen opgaat.

Het vredelievende festival, voorzien van tal van odes aan Tim Burton, is een groot succes. Aan het einde van het weekend trekt de gekostumeerde bevolkingstroom opgevrolijkt huiswaarts, uitkijkend naar de volgende editie van dit idyllische evenement.

© 2010 – StampMedia – Nick Lodewyckx

take down
the paywall
steun ons nu!