Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Bollekesfeest, Culinair festival, Gedempte Zuiderdokken -

Weer meer mensen naar Bollekesfeest

ANTWERPEN - Het Bollekesfeest, dat de voorbije vier dagen plaatsvond op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen, was opnieuw een groot succes. Met 120.000 bezoekers waren er 20 procent meer mensen dan vorig jaar.

maandag 9 augustus 2010 17:40
Spread the love

De stad Antwerpen was vier dagen volledig in de ban van het Bollekesfeest. Het culinair festival bestond net als vorig jaar uit twee delen: ‘Antwerpen Proeft’, waar de Antwerpse restaurants hun visitekaartje afgaven, en het eigenlijke ‘Bollekesfeest’ zelf.

Er waren tal van activiteiten, zoals de allereerste Horeca Tandemrace, het Bollekesbal en een culinaire veiling. Alles stond in teken van de typische Antwerpse producten.

“In één woord? Plezant!”

“Een evenement als dit is voor ons, handelaars, heel belangrijk, omdat we op deze manier onze producten kunnen presenteren als streekproducten”, aldus kaasmeester Dirk Martens, die de Baas Gansendonckkaas ontwikkelde.

“Maar bovenal is het Bollekesfeest gewoon ontzettend plezant.” De toenemende opkomst is een sluitend bewijs van het succes. Deze editie telde 20.000 bezoekers meer dan die van vorig jaar.

Bekende en minder bekende streekproducten

Ook voor de vzw Antwerps Komitee Semini in Ere (A.K.S.I.E.) is het Bollekesfeest telkens opnieuw een speciale belevenis. “Nog maar weinig mensen kennen onze Seminikoek.”

“Door het Bollekesfeest kunnen we dit streekproduct nieuw leven inblazen”, zegt Adri Pluym, ere-voorzitter van de vzw A.K.S.I.E. “Bovendien is onze Seminikoek alleen tijdens dit festival te verkrijgen, een buitenkans dus.”

Natuurlijk werden ook tal van andere Antwerpse producten gepromoot en verkocht. Antwerpse Handjes, gezoden worst, Elixir d’Anvers, Kempense pensen, speculaas, Filet d’Anvers, Congolaiskens, het Bolleke: u kon het er allemaal vinden.

Sexy én milieuvriendelijk

“Oude producten uit de eigen regio worden trouwens alsmaar sexyer”, vervolgt kaasmeester Martens. “Niet alleen zijn ze lekker, producten van hier zijn ook goed voor onze ecologische voetafdruk. Ze moeten maar over een kleine afstand vervoerd worden en dat is uiteraard beter voor het milieu. En mensen hechten daar nu eenmaal steeds meer belang aan.”

Bollekesfeest goes multicultural

Naast Antwerpse streekproducten konden mensen op Boulevard 170 ook kennismaken met culinaire hapjes uit alle hoeken van de wereld. “Overal ter wereld verschillen de smaken en Antwerpenaars kunnen nu ook kennismaken met ónze keuken”, vertelt Ruslan Emirov uit Oezbekistan.

“Neem bijvoorbeeld onze samsa, in de oven gebakken deeg met aardappel: als je daaraan begint, kun je niet meer stoppen.”

Aan het Burundese kraampje klinkt hetzelfde verhaal. Larissa Kaneza: “Het is leuk om de specialiteiten van ons eigen land, zoals thee, koffie, oliebolletjes en zoete frietjes, eens in de kijker te zetten. Maar straks gaan we zeker ook nog een Bolleke drinken.”

© 2010 – StampMedia – Marjolein Lambrechts

take down
the paywall
steun ons nu!