Lokaal, Sport, Stampmedia, Antwerpen, Deurne, Chantal pauwels, One love roller dolls, Roller derby, Rolschaatsbaan ruggeveld, Saskia videler -

Maak kennis met de ‘One Love Roller Dolls’

“Een sport voor 'grave' dames die hun atletisch vermogen op een sexy en rebelse manier willen ontwikkelen.” Zo omschrijft Chantal Pauwels 'roller derby', sport op rolschaatsen dus.

vrijdag 6 augustus 2010 09:22
Spread the love

Chantal is oprichtster van de One Love Roller Dolls, een groep gepassioneerde vrouwen die roller derby in de Vlaamse woordenschat wil krijgen.

Roller derby wordt gespeeld met twee teams van vijf spelers. Op rolschaatsen maken ze rondjes op een ovale baan, waarbij één teamlid zoveel mogelijk leden van het andere team probeert voorbij te steken. De rest probeert haar te blokkeren, met gebruik van ellebogen, schouders en heupen.

Roller derby is een ruwe sport, full contact zeg maar, en zou je kunnen vergelijken met een soort rugby zonder bal. In België bestaan er maar twee roller derby teams: één in Gent en sinds kort dus ook één in Deurne bij Antwerpen.

“Het wordt een levensstijl”

“We geloven in de kracht van vrouwen, zijn selfmade en hopen een revolutie van roller derby op gang te brengen”, zegt Chantal. De One Love Roller Dolls koesteren een voor een een enorme passie voor hun sport. “Het steelt je hart, het wordt een levensstijl”, vertelt roller doll Saskia Videler.

De andere meisjes zijn even enthousiast en dat schept een band. Tijdens de training vormen de dolls een hechte groep, hoe verschillend ze ook naast de rolschaatsbaan lijken. Chantal: “Op twee maanden tijd had ik er twintig nieuwe vriendinnen bij.”

Netkousen, leggings en tijgervelletjes

Wanneer de dames de arena betreden, zijn ze niet langer Chantal en Saskia maar ‘Lolli Chop’ en ‘Saxia*F’. Elk meisje creëert haar eigen personage, met unieke naam en gepaste outfit. Daarbij hanteren de One Love Roller Dolls volgende filosofie: ‘wear what you normally don’t dare’.

Netkousen, flashy leggings en tijgervelletjes worden lustig uit de kast gehaald. “Het is de enige sport buiten ballet die je met een tutu kunt uitoefenen”, besluit Saskia. “En zo blijft het vrouwelijke en rebelse er deel van uitmaken”, voegt Chantal eraan toe.

Vers bloed gezocht

De One Love Roller Dolls bestaan nog maar sinds 14 maart dit jaar. Toch tellen ze ondertussen al meer dan 30 leden en leunt hun aanhang op Facebook aan tegen de 1.000 fans.

Maar dat is nog niet voldoende voor hen, ze zoeken steeds naar vers bloed. Kunnen rolschaatsen is geen vereiste. Onder luide aanmoediging leren de gevorderden de beginners de kneepjes van het vak. “Enkel flauw bezen kunnen hier niets komen doen.”

De One Love Roller Dolls trainen elke dinsdag, donderdag en zondag op rolschaatsbaan Ruggeveld in Deurne. 

© 2010 – StampMedia – Ruud Boeckx

take down
the paywall
steun ons nu!