Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Merksem, Topsport, Bloso, Antwerp Ironman, Triatlon, Bart Aernouts, Duatlon, Olympische spelen -

Bart Aernouts op weg naar de Olympische Spelen

Op 25 juli won Bart Aernouts de zevende editie van de Antwerp Ironman. Wat begon als hobby, werd een Olympische droom. Vorig jaar maakte Aernouts de overgang van duatlon naar triatlon. Nu is hij in volle voorbereiding voor de Olympische Spelen van Londen 2012. Zelf blijft de 26-jarige Merksemnaar nuchter bij zijn snelle opgang.

donderdag 5 augustus 2010 11:30
Spread the love

Op zijn tiende begon Aernouts met atletiek. Meer dan een hobby was het niet. In 2004 deed hij eens mee aan een triatlon, maar omdat zwemmen niet zijn sterkste punt is, schakelde hij over naar duatlon.

“Sindsdien ging het allemaal zeer snel. Ik werd Europees en vicewereldkampioen. Op vraag van Bloso stapte ik in 2009 over naar triatlon en kreeg ik een topsportcontract. Het doel is nu de Olympische Spelen van 2012 te halen.”

Zijn ambitie was nochtans nooit topatleet te worden. “Ik denk dat het moeilijk is die ambitie te hebben omdat de kans zo klein is. Als het dan niet lukt, is de ontgoocheling groot.”

Antwerps publiek

Veel aandacht voor zijn persoon wil hij evenmin. “Tom Boonen kan niet bewegen of iedereen hangt errond. Ik kan mijn ding doen op een redelijk anonieme manier en dat is prima zo.”

De fans naast de weg waardeert hij wel. “Het publiek geeft me een kick. Als je in een goede situatie zit en mensen moedigen je aan, dat is puur genieten! Zeker tijdens zo’n wedstrijd als in Antwerpen waar er veel bekende gezichten zijn. Je wil dan je best doen. Op een mindere dag voel je je bijna schuldig.”

Olympische Spelen

“Londen 2012 is de reden waarom ik met triatlon begonnen ben. Wanneer andere atleten erover praten, dan weet ik dat ik dat ook wil meemaken.”

Aernouts beseft dat hij er nog niet is. “Het zwemmen is nog niet heel goed en op de Spelen wordt een ongelooflijk niveau gehaald. Misschien blijft het bij een droom, maar dan is het zo. Ik zou spijt hebben mocht ik het niet geprobeerd hebben. Mijn hobby is nu mijn beroep en dat is niet iedereen gegeven.”

Aan het einde van zijn carrière denkt hij echter nog niet. “Ik ben nog jong en sinds ik de kans kreeg mij volledig te concentreren op triatlon, is het alleen nog maar beter gegaan.”

Topsportcontract

Bloso biedt topsporters die voldoen aan de opgelegde criteria een contract en inkomen aan. Voldoen ze niet langer, wordt het contract verbroken. “Het overheidsgeld dat we krijgen, moet aan de juiste atleten besteed worden”, verklaart Bert Six van Bloso.

Het gevaar bestaat dan dat de atleet heel wat druk voelt en zich gaat verbranden om de doelen te halen. “Bart wordt in ieder geval zo goed mogelijk omkaderd,” zegt Jul Clonen van de Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga. “Hij heeft topzwemcoach Ronald Gaastra en mental coach Bert De Cuyper ter beschikking om hem te helpen.”

© 2010 – StampMedia – Ruud Boeckx

take down
the paywall
steun ons nu!