Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Antwerp e-sports festival, Computergames, Counter-strike, Games gaming, Hangar 26 -

België én Nederland scoren op Antwerp E-sports Festival

ANTWERPEN - Gamers uit de hele wereld speelden het voorbije weekend op het Antwerp E-sports Festival (AEF). België en Nederland gingen elkaar te lijf in de populaire shooters Counter-Strike 1.6 (2-1 voor Nederland) en Counter-Strike Source (2-0 voor België).

woensdag 4 augustus 2010 14:35
Spread the love

Er namen in totaal 90 teams deel uit onder andere Rusland, Zuid-Afrika en België. Zij joegen elkaar digitaal lood door het lijf in games als Call of Duty 4 en Enemy Territory voor een prijzenpot van 18.500 euro.

Het team ‘Power Gaming’ kwam in Call of Duty 4 als overwinnaar uit de strijd. Zij gingen naar huis met 6.000 euro. Team Dignitas won de Enemy Territory-competitie met in totaal 2.500 euro aan prijzengeld.

Interlandwedstrijd

Het Antwerp E-sports Festival is met zijn tweede editie nu al uitgegroeid tot het grootste E-sports-tornooi van de Benelux. Dit gebeurde met de hulp van partners zoals de stad Antwerpen en vanaf dit jaar ook Microsoft en hardwarefabrikant Asus.

Samen haalden ze ook voor het eerst het ‘European Nations Championship’ naar België. Deze organisatie zorgt ervoor dat Europese landen hun beste teams naar de E-sport-competities sturen.

Sociaal evenement

Volgens organisator Steven Leunens gaat het niet enkel om geld, maar ook om het imago van gaming op te krikken. ”Het AEF is ook een sociaal evenement. Gamers kunnen elkaar hier leren kennen en op een gezonde manier de competitie met elkaar aangaan”.

Betaalde vakantie

Niet alle deelnemers zijn echter zomaar liefhebbers. Een aantal onder hen is echte pro-gamer: mensen die geld verdienen met gamen. De 19-jarige Belg Stevy Verheyen is zo iemand.

2,5 jaar geleden werd hij bij toeval opgemerkt door LowLandLions, een organisatie voor professionele gamingatleten uit de Benelux. Sindsdien schuimt Verheyen LAN-parties en tornooien in heel Europa af en verdient daarbij een aardig centje.

”Ik kan gemiddeld zo’n 1.000 euro per competitie winnen en krijg ook geld van mijn sponsor MSI (een PC-hardwarefabrikant) om online te gamen.“

Al lachend voegt Verheyen daar aan toe dat het veeleer om betaalde vakantie gaat. Hij hoopt ooit van pro-gaming zijn beroep te kunnen maken.

Girl Power

Het Antwerp E-sports Festival is evenmin alleen maar een mannenbastion. Vlaamse Gamebabe Charlotte Van Brabander (20) studeert criminologie, maar is daarnaast ook ambassadrice voor competitief gamen in de Benelux.

Op 30 juli voorzag ze uitdagers in Counter-Strike van extra lood in een reeks ‘one on one shoot-outs’. Ze wil vooral bewijzen dat vrouwen even goed kunnen gamen als mannen. Ze bewees dit al met haar deelname aan de Electronic Sports World Cup, het wereldkampioenschap gamen.

”De jongens kunnen wel vaak niet tegen hun verlies”, zegt Van Brabander. ”Vooral online wordt ik wel eens lastig gevallen, maar op evenementen zoals dit, valt het heel goed mee. De jongens zijn nogal verlegen.”

Raadpleeg www.esportsfestival.com voor meer informatie.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Nils Deputter, Foto’s: Oliver Nimet

take down
the paywall
steun ons nu!