Foto http://www.flickr.com/photos/atbaker/
Interview, Nieuws, Wereld, Economie, België, BBTK, Financiële crisis, Banken, Pia Desmet -

Vakbonden banksector voeren actie in Frankfurt

De Europese bediendenvakbond UNI Finance voert vrijdag actie in Frankfurt. Er zal ook een Belgische delegatie aanwezig zijn. Pia Desmet, federaal secretaris van de BBTK, vindt dat klanten recht hebben op eerlijk en duidelijk advies.

donderdag 15 april 2010 16:13
Spread the love

“We willen dat er een einde komt aan de druk die er op bankbedienden gelegd wordt om zoveel mogelijk te verkopen. We moeten ervoor zorgen dat elke klant van een bank recht heeft op een eerlijk en duidelijk advies. Tijdens de financiële crisis hebben we gezien dat er van alles foutloopt in de financiële wereld en als we nu geen grote aanpassingen doen zal er niets veranderen.”

Heeft de financiële crisis de banken dan niet tot inkeer gebracht?

“Ik ga niet beweren dat er niets veranderd is, maar de hervormingen zijn echt zwaar onvoldoende. Bij veel banken is het terug business as usual. De druk op de bankbedienden om te verkopen is nog steeds even groot en dat er dus absoluut geen kwaliteitsverhoging is bij de verkoop. We roepen de banken en de nationale regeringen en de Europese Unie op om zo snel mogelijk werk te maken van een aantal maatregelen.”

Wat zijn die maatregelen?

“Op dit moment krijgen bankbedienden heel vaak een variabel loon dat gebaseerd is op hun individuele verkoop. Ze moeten zogenaamde targets of doelen halen. Wij vinden dat dit systeem afgeschaft moet worden. Bedienden moeten een degelijk vast loon krijgen, eventueel aangevuld met een variabel loon. Dat variabel loon krijgen ze dan op basis van een valorisatie van hun individueel werk en teamwerk, maar niet op basis van verkoop. Op dit moment zijn de variabele lonen vaak helemaal niet in verhouding met het vaste loon.”

“Van de overheden verwachten we meer regelgeving en controle van de financiële markten. We zouden graag de oprichting zien van een zelfstandige en publieke instelling voor regulatie waar de overheden dan bepaalde eisen aan kunnen stellen. Ook zijn we voorstanders van een belasting op financiële transacties.”

Hebben jullie de financiële crisis zien aankomen?

“Het grote probleem is dat we toen absoluut geen zicht hadden op de producten die door banken verkocht werden. We hadden dus wel door dat er een absoluut gebrek was aan opleiding. Als zelfs de bankbediende niet snapt wat hij verkoopt, kan hij ook geen correcte informatie geven aan de klanten. We kregen daarenboven ook onvoldoende tijd per klant. Natuurlijk konden we niet precies voorspellen wat er ging gebeuren, maar we wisten wel dat er fundamentele dingen fout liepen in de werking van de banksector.”

Verwachten jullie dat er rekening gehouden zal worden met jullie eisen?

“Ja, er is sinds de crisis zeker een forum waarop je over zulke zaken kan discussieren. Men is natuurlijk niet overal even luisterbereid. Ik moet toegeven dat in België de werkgevers echt bereid zijn om te luisteren naar onze eisen en dat ze daar ook rekening mee willen houden. Dat is zeker niet overal het geval. Europa is wel bereid om naar Uni te luisteren. Eerder zijn er ook al contacten geweest met het IMF en de Wereldbank.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!