“De directie zegt 840 miljoen geïnvesteerd te hebben. Waar zijn die naar toegegaan? Waarom is de personeelskost bij Carrefour hoger dan bij de concurrenten? Dat zijn enkele van de vele vragen waarop we een antwoord willen”, zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van BBTK.
Volgens De Weghe toonde de directie zich deze keer wel bereid om te luisteren en te antwoorden. “Zo heeft de directie nu ook toegegeven dat de personeelskost niet de oorzaak is van de problemen bij Carrefour. Dat betekent natuurlijk nog niet dat we het eens zijn met alle antwoorden.”
Volgende week – maandag en woensdag – wordt er opnieuw vergaderd. De vakbonden hebben nog lang niet op alle vragen een antwoord gekregen, klinkt het.
Palaver
De directie van Carrefour toonde ook een slideshow over de commerciële plannen van de groep. “Dat is hetzelfde als tien jaar geleden. Dat krijgen we sindsdien om de twee jaar te zien. Daar hebben ze een hele voormiddag over gepalaverd”, zegt Eddy Heremans, LBC-afgevaardigde in de ondernemingsraad.
Jan De Weghe is minder sceptisch. “Ik begrijp de reactie van de mensen die werken bij Carrefour, maar ik vond het wel verrijkend. Maar er is natuurlijk een verschil tussen theorie en praktijk. Je kan grootse plannen hebben, maar je moet ze wel nog altijd realiseren op het terrein.
Nachtmerrie
Enkele honderden werknemers waren naar de hoofdzetel afgezakt om de onderhandelaars een hart onder de riem te steken. Bij de werknemers is er een week na de bekendmaking van de herstructurering nog veel onzekerheid.
“Veel werknemers beseffen nog niet wat er gebeurd is. Zij denken dat dit een nachtmerrie is waaruit ze weldra zullen ontwaken”, zegt een BBTK-afgevaardigde in de ondernemingsraad die zelf in de Carrefour van Ans werkt, maar die liever niet met haar naam in de media komt.
Zal Carrefour een overnemer vinden voor de zeven winkels die te koop staan? Zal Mestdagh inderdaad 20 winkels overnemen? Zullen alle werknemers mee overgenomen worden? En aan welke voorwaarden zal dat zijn? Blijft Carrefour wel in België?
“Het is niet de laatste keer dat we hier staan. We staan echt nog nergens. Het gaat nog bijzonder lang duren. De werknemers beseffen dat niet, vrees ik. Zij denken dat er bij de onderhandelingen een hoed klaar staat waaruit we een wit konijn kunnen toveren. We zullen de mensen nog vaak moeten ontgoochelen”, aldus de BBTK-afgevaardigde.
“Het is een heel zware week geweest”, zegt Jan Van Lijsebeth, LBC-delegee in de Carrefour van Sint-Pietersleeuw, een winkel die op 30 juni dicht gaat. “Op doktersadvies moest ik zelfs enkele dagen thuis blijven met hartkloppingen. Ik heb dan nog geluk. De lening voor het huis is afbetaald en mijn vrouw heeft wel nog werk. Maar ik verlies een stuk van mijn fierheid. Ik ben beenhouwer en heb dat werk al bijna dertig jaar heel graag gedaan.”
Van Lijsebeth: “Op 30 juni ben ik weg bij Carrefour. Dan is het aan de volgende generatie om iets uit de brand te slepen. Wij blijven wel tot het allerlaatste moment hopen dat er toch nog iets uit de bus komt. Als het niet voor ons, dan misschien voor de andere winkels.”
Nieuwe acties?
Donderdag overleggen de vakbonden met hun achterban. Daarna beslissen ze in gemeenschappelijk vakbondsfront of er nieuwe acties komen. Bij de vakbonden is te horen dat de kans groot is dat die er ook komen.