Autoverkeer is een van de voornaamste oorzaken van fijnstof, hier op de Ring rond Antwerpen (ademloos.be)

Alle steden ter wereld geteisterd door fijnstof

Meer dan 80 procent van alle stadsbewoners ter wereld ademt ongezonde hoeveelheden fijnstof in. Dat blijkt uit een onderzoek van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie naar de luchtvervuiling in 3.000 steden.

donderdag 12 mei 2016 16:11
Spread the love

Van alle steden met meer dan honderdduizend inwoners in lage en middeninkomenlanden, voldoet 98 procent niet aan de minimale gezondheidsstandaarden van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization – WHO). In landen met een hoog inkomen is dat 56 procent. In snelgroeiende steden in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan is de luchtkwaliteit het slechtst, constateert de WHO.

De concentratie fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer1 (PM 2,5) is het hoogst in India. Zestien van de dertig meest vervuilde steden ter wereld liggen in dat land. Wat betreft de grotere, iets minder gevaarlijke deeltjes (PM 10), heeft India acht steden in de top 30. In deze steden ligt de concentratie fijnstof vaak vijf tot tien keer hoger dan het door de WHO aanbevolen niveau.

In China verbeterde de luchtkwaliteit geleidelijk aan sinds 2011. Dat land telt nog vijf steden in de top 30. De meest vervuilde stad ter wereld is de havenstad Onitsha in Nigeria. Daar werd een concentratie van 600 microgram fijnstof (PM 10) per kubieke meter gemeten, ongeveer twintig keer meer dan de WHO-norm. De WHO heeft echter te weinig meetpunten in Afrika om de vervuiling op het hele continent goed in beeld te brengen.

Tussen 2008 en 2013 steeg de concentratie fijnstof in de lucht wereldwijd gemiddeld met 8 procent, aldus nog de WHO. “Sulfaten, nitraten en roet kunnen diep in de longen terechtkomen en in het cardiovasculaire systeem”, zegt de gezondheidsorganisatie in een verklaring. “Dat levert grote risico’s op voor de menselijke gezondheid.”

Bron: WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database (update 2016)

1   1000 micrometer (micron of µm) is 1 millimeter (mm), 1000 millimeter is één meter.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!