Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Omdat mensen nu eenmaal hardleers zijn.

woensdag 20 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Oliegeoloog Jeremy Leggett vraagt zich in zijn boek "Uit de olie" (1) af welke crash ons het snelst (volgens Leggett wellicht in 2015 nog, gevolgd door een nieuwe recessie) te wachten staat : een olie- of een financiële crisis. "Al bij al zet ik mijn geld in op 'het financiële sector eerst'- scenario" besluit hij (blz 280). Inclusief een verse kapitaalinjectie ? 

Nochtans is een nieuw bankenschandaal haast geruisloos en netjes afgehandeld (lees ondergesneeuwd) voor de publieke opinie. Het zogenaamde Liborschandaal (2) legt eens te meer kwalijke beerputten bloot in de Londense City waar het kruim van de Londense bankwereld (The Bank of England om in hoofdletters te spreken) huist. Net of wij al die tijd niet in het minst iets hebben bijgeleerd (3).

Al is de geframde (4) goegemeente stilaan wat gewoon in die branche, het dossier stelt wel wat voor. Naast de Britse banken (waar hebben wij de namen nog gehoord ? Barclays, RBS of Royal Bank of Scotland, HSBC, Citygroup en UBS) zijn ook al Euro banken als het Franse Société Générale en Crédit Agricole, of de Deutsche Bank genoemd in dit manipuleren van de rente die de banken elkaar aanrekenen. 

Het gaat dus niet zomaar over peanuts : volgens het Nederlandse NRC van 24 april 2015 zou de Deutsche Bank alleen al de afgelopen drie jaar  "7,1 miljard Euro moeten uittrekken voor boetes, schikkingen en andere juridische kosten. Deutsche Bank was nagenoeg bij alle grote bankschandalen van de laatste tijd betrokken. Nu komt er nog 2,3 miljard Euro bij, om strafvoorkoming te voorkomen (5) door Amerikaanse en Britse toezichthouders wegens fraude met de Libor-rente".

Een mens vraagt zich af wat al deze bedragen nog voorstellen. Zoals bijvoorbeeld de "gekelderde waarde van de grote multinationals van de ene dag op de andere met tweeduizend miljard dollar ?"  Of "dag 42, 28 oktober 2008, toen de Bank of England meldde dat de totale verliezen van de financiële sector tot dan toe 2,8 biljoen dollar hadden bedragen" (6). 

Al kan ik mij inbeelden dat bestuurslui hier en daar dus toch wat op hun adem moeten passen voor naderend onheil, alles lijkt toch veelal 'business as usual'. De klimaatconferentie eind 2015 in Parijs is nog ver weg, lobbygroepen doen ongestoord hun werk en beurzen draaien mooie cijfers.

Ondanks de bedenkelijke reputatie van de hogergenoemde bank blijven Angela Merkel en haar land het Europees compas voor barre tijden, waarin velen verkiezen te zwijgen, te behouden, of te wijzen naar andere schuldigen.

Voor zover het ooit ook de bedoeling was, is het realiseren van een sociaal Europa even terug niet voor vandaag. Slechte karakters zouden kunnen denken dat het voor sommigen zelfs niet zo slecht uit komt.

Change bleek elders synoniem voor ijdele hoop, bij ons is verandering zelfs een ander woord voor achteruitgang.

Het primaat van de politiek : naast het voorgeprogrammeerd kiezen horen burgers zich best bezig te houden met kookprogramma's, hun fysieke conditie of met de vraag wie uiteindelijk de nationale voetbalcompetitie wint. 

Het zou zonde zijn om als middenveld zich bij dit primaat neer te leggen. Dossiers zijn er te over om aan te tonen dat er wel degelijk een alternatief is. Gisteren nog over de indexering van de huurprijzen of de TTIP onderhandelingen tussen de VS en de EU. Lang reeds de strijd tegen racisme, een rechtvaardige tax-shift of het gegarandeerd recht op lokale voorzieningen. 

Een taaie opgave echter omdat "de ziel van onze democratie is aangetast door een oprukkende marktlogica die geen aandacht heeft voor het algemeen belang, voor solidariteit met wie zwak is, voor inspraak" (7).   

En omdat nogal wat mensen nu eenmaal hardleers zijn. Of bang.


(1) Dit boeiende boek verscheen bij EPO (2014). Het kreeg op Ecopolis 2015 in het Kaaitheater te Brussel van een unanieme jury de prijs "beste Ecoboek 2014". Een beetje de Groene Uil dus. 

(2) Libor (London Interbank Offered Rate) is de rente die wordt aangerekend voor kortetermijnleningen. Ernstige vermoedens zijn er van manipulatie door het verstrekken van verkeerde informatie.

(3) Interessante lectuur over de Londense City vind je ook in het boek "Het kan toch niet waar zijn" van Joris Luyendijck. En al even interessant een artikel van 19 mei op de site van MO* over dit boek en over het wetsvoorstel BSR (Bank Structural Reform) dat de komende maanden wordt onderhandeld in de Europese cenakels.

(4) Framing (denkraam). We moeten het woord onder de knie krijgen omdat het één van de hocus pocus technieken is om mensen te bewerken. Het (overdadig) gebruiken van beelden, termen, technieken  waardoor mensen een bepaald denkkader wordt opgedrongen. Natuurlijk is het tegendeel ook waar : als je informatie wegmoffelt of minimaliseert bewerk je evenzo nogal wat geesten. Media zijn uiteraard een belangrijke medespeler in het ganse proces. 

(5) Ook deze techniek van 'strafvoorkoming' behoort stilaan tot de geëikte termen van het hedendaagse 'framen'. Niet onbekend ook in middens van de diamantsector.

(6) "Uit de olie", blz 13 en 99

(7) Luc Huyse in Visie (20/2/2015).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door Didier op woensdag 20 mei 2015

  Nuttige herinnering dit artikeltje. Alhoewel. De hierboven genoemde (en andere niet genoemde) misdaadsyndicaten staan hoog boven de wet. Ze betalen letterlijk al lachend enkel miljardenboetes en zetten hun plundering van de wereldrijkdom gewoon verder. Geen politieke partij, waar ook ter wereld, die die kanker doeltreffend kan en durft te bestrijden. Voor onze huistrollen is dit waarschijnlijk linkse praat. Noem het zoals jullie wensen. Ik haal zoals meneer De bisschop gewoon even men kop uit het zand. Want of de globale financiële Bubbel zal barsten is voor geen enkele onafhankelijke analist nog de vraag. De vraag is wanneer. Ondertussen blijven de talking heads in de hoofdstroommedia het mooie weer voorspellen. Het ontwaken zal pijnlijk zijn. Voor links zowel als voor rechts.

 • door Carlos Pauwels op woensdag 20 mei 2015

  Wat hierboven staat is het soort leesvoer dat ik regelmatig onder ogen krijg. Ik heb geen glazen bol, maar ook ik geloof rotsvast in een nieuwe crash. We zijn niet goed bezig. Er worden luchtbellen geblazen en vroeg of laat springen die kapot. Of die crash er komt in 2015? Wie zal het zeggen? Komt er een crash? Wie zal het zeggen? Ik weet er die nu al posities innemen met het oog op die crash. Vergelijk die met de shorters op de beurs, die zijn zowat familie van elkaar. En die shorters zijn zeker geen dommerikken, worden door velen gehaat, zijn wel goed geïnformeerd, en krijgen nogal eens gelijk. Beiden zijn speculanten die speculeren op slecht nieuws. Die willen verdienen aan het verlies van anderen en verliezen zelf niet graag. En wat u zeker niet moet doen, is om informatie gaan bij de bank! Dat is bij de duivel te biechten gaan. Vraag u bv. eens af waarom de economie het niet echt goed doet ondanks de maandelijkse injectie van 60 miljard euro door de ECB. Waar gaat dat geld naartoe (niet naar de economie) en wat gebeurt er mee? De beurs daarentegen doet het momenteel heel goed? Ik ben zeker geen specialist terzake, geen helderziende, maar voel nattigheid. En wat ik echt hoop? Dat ik ongelijk krijg!

  • door ria aerts op donderdag 21 mei 2015

   Met de 60 miljard van de ECB kopen de banken eigen aandelen op en betalen ze dikke dividenden en riante salarissen aan hun CEO's uit.

   • door Carlos Pauwels op donderdag 21 mei 2015

    Wat dacht u van het volgende: de ECB koopt overheidsobligaties voor 60 miljard waardoor de overheid middelen ter beschikking krijgt om iets te doen. Wat?

   • door Carlos Pauwels op vrijdag 22 mei 2015

    In 2015 heeft bv. KBC een dividend uitgekeerd van 2 euro, rendement 3,3%. Bruto wel te verstaan. Een rendement van 3,3% is zeker niet extreem hoog voor het risico dat aan aandelen verbonden is. Als je daar nu toch zo rijk van wordt, wat houdt u tegen om (al) uw geld te beleggen in banken? Op één minuut is dat geflikt via uw internet bankieren. Order invoeren, bevestigen en klaar is Kees. En dan maar hopen dat er geen crash komt. Doen Ria, in plaats van afgunstig te zijn op beleggers die het risico wel aan durven. Ook onze overheid, en bij uitbreiding het hele land, vaart er wel bij. Zo int de Belgische overheid ettelijke miljoenen dividend van BNP Paribas Fortis.

   • door Carlos Pauwels op vrijdag 22 mei 2015

    Nog iets, CEO's krijgen tantièmes en geen dividenden.

 • door antbover op donderdag 21 mei 2015

  Ja , de rijksten in onze samenleving besturen de regeringen , want zij zijn de allerbesten als het erom gaat zichzelf te verrijken. We zitten opgescheept met een oliegarchie of een economische vorm van aristocratie. Het is een heersende elite die de macht in handen neemt en houdt, en daarmee kan besluiten wat in het voordeel is van henzelf. De rest , middenstand inbegrepen , zijn een hoop onnadenkende dwazen in hun visie. Inherent aan deze realiteit is meteen gezegd dat er geen democratie meer is .Daar waar " het volk" niets heeft in te brengen ontstaat een toestand waarbij dat volk voortdurend verder verarmt. Tot wat zoiets kan leiden hebben wij in het verleden reeds kunnen beleven. Tijd om de lessen uit het verleden te gaan toepassen binnen het beleid. Nu , om terug te keren naar het artikel , alhoewel , meen ik dat er een nieuwe beurscrash op ons afkomt . Ik geloof erin dat wij nog slechts de tijd hebben tot ergens in 2017 om met de centen veiligere havens dan de beurs te gaan opzoeken. Luchtbellen op de beurs , zoals nu het geval is , komen altijd tot ontploffing ; de vraag is enkel nog : wanneer gaat dat precies gebeuren , dat weet nl. niemand .Statistisch gezien moet de ontploffing ergens in 2017 plaats hebben.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties