Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

België al meteen tot Fossiel van de Dag gekozen op Klimaattop

CAN (Climate Action Network) is een internationaal netwerk van 950 milieuorganisaties. Sinds 1999 reiken zij op elke klimaattop dagelijks een 'Fossil of the Day' award uit aan een land dat haar best heeft gedaan om dwars te liggen in de zoektocht naar een rechtvaardig akkoord. België kreeg vandaag in een overvolle zaal voor de tweede COP op rij de prijs op de eerste dag van de onderhandelingen.
maandag 30 november 2015


In 2014 kreeg België ook al eens die trofee om exact dezelfde reden. Door het communautaire gehakketak was ons land toen ook met lege handen naar Lima gereisd.

België was even het mikpunt van spot voor de hele wereld. De presentator zei: "De federale milieuminister miste zelfs de trein naar de klimaattop omdat ze nog snel een akkoord moest sluiten over het openhouden van oude kerncentrales."

De vier Belgische regeringen onderhandelen nu al zes jaar over de verdeling van de klimaatdoelstellingen voor ons land tegen 2020 en de verdeling van de opbrengst van de uitstootrechten. Deze klimaattop gaat trouwens over wat de landen willen doen na 2020.

Ook dit weekend werd er nog onderhandeld over enkele procenten meer of minder in de verdeling tussen de verschillende gewesten.

België eindigde trouwens ex aequo met Nieuw-Zeeland dat 'bekroond' werd wegens de subsidies die het land pompt in de productie van fossiele brandstoffen.

 


 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door chris debruyne op maandag 30 november 2015

  Een gevolg van de te ver doorgedreven regionalisering van de bevoegdheden, en de partijpolitieke belangen. Alle Belgen gelijk voor de wet, verdorie.

 • door Roland Horvath op maandag 30 november 2015

  Michel1/ N-VA doet alles om België BE in een slecht daglicht te stellen. In 2010 was dat nog "België is de zieke man van Europa" in een interview van de Leider in Der Spiegel. Sedert 2014 worden we er voortdurend aan herinnerd dat de burgers altijd akkoord moeten zijn met de regering, want die is democratisch gekozen. Michel1 is anti democratisch.

  Zogenaamd om de economie te stimuleren wordt er bespaard en de bedrijfslasten worden verlaagd zodat de koopkracht evenveel vermindert. Er ontstaat armoede en veel KMO gaan failliet. Het tegendeel van de propaganda. Michel1 is anti sociaal.

  De besparingen treffen vooral de Sociale Zekerheid SZ, een collectieve manier van sparen, van financieren, van inkomsten verdelen, van leven. Michel1 is anti collectief.

  In Parijs worden aanslagen gepleegd op 13.11.2015. In Brussel is er niets gebeurd. Michel1 legt het openbare leven plat in Brussel BR gedurende dagen, zonder aanwijsbare reden. Alleen BR ligt plat. De burgerlijke rechten en vrijheden worden zonder reden verminderd. Michel1 is anti liberaal, met twee partijen in de coalitie MR en OVLD die van zichzelf beweren dat ze liberaal zijn.

  De hele wereld spreekt nu over BE, Brussel, Molenbeek als de navel van de wereldwijde terreur of toch in soortgelijke bewoordingen. De materiële schade daardoor in de toekomst is een miljarden kwestie: Minder toeristen en buitenlandse investeerders. Michel1 is anti commercieel.

  BE gaat naar de klimaattop in Parijs zonder plan of voorstel, want de gewesten en de federatie zijn het oneens. Duurzaam is niet de bedoeling. Michel1 is anti ecologisch verantwoord produceren en consumeren.

  Er is over Michel1 niets positiefs te melden, nog niets opgebouwd, ze zijn overal tegen. Dat komt door N-VA Nieuw Vlaams Anti.

 • door Ivan Derycke op maandag 30 november 2015

  In tegenstelling tot wat sommigen beweren is België in zijn geheel genomen geen 'Failed state'. Maar op het vlak van de aanpak van het klimaat, mobiliteit, landbouw, natuur... duidelijk wel. Wetenschappelijke bevindingen, verfrissende ideeën, worden onder de mat geschoven door achterbakse politici die lijden aan een grenzeloze zelfvoldaanheid en betweterij. De term fossiel is misschien terecht, alhoewel fossielen nog teveel eer doen aan deze korte termijndenkers waarvan het al lang niet meer duidelijk is of ze nog wel weten wie ze vertegenwoordigen en waar hun verantwoordelijkheid ligt.

 • door spacemonkey op maandag 30 november 2015

  Tja wat wil je de show in de aanloop naar deze toch wel niet onbelangrijke confrentie was ook al niet min.

  Het is een land bevolkt door een in vierkante millimeters en rodde muntjes tellende parvenus en boertige figuren.Uit deze regio is er nooit iets tevoorschijn gekomen met een zekere *grandeur* voorgenoemden bezitten dat gewoon niet. Niet dat ze het niet zouden kunnen met enige visie of gebundelde inspanning, kennis is er maar de *collectieve* (wils) kracht ontbreekt. Misschien daarom dat het aantal *Belgen* dat het land verlaat gestaag toeneemt ? Ondernemende mensen die het redelijk correct willen spelen die verkassen immers liever naar waar het bruist. Voor het goede klimaat of de puike wegen moet je hier ook niet wezen.Enfin met wat geluk maken we nog dit jaar *grote* stappen richting exit. Ga er geen moment spijt van hebben. Dag terroristennest, dag draaischijf van noem maar op. Vrouwenhandel, bedreigde diersoorten, cocaine etc etc.

  De belachelijke reacties die je hoort zoals * das goed voor de stook, die uitzonderlijke warmte* ?! Gewoon Onbegrijpelijk , van de pot gerukt. Enfin we hebben weerom iets om trots op te zijn. Met dank aan alle exellenties van onze 4-5 of zelfs zes regeringen en de gekke bende pummels die dat kakafonisch beleid normaal zijn gaan vinden, de Belgen dus.

 • door ria aerts op dinsdag 1 december 2015

  Over het open houden van de twee kerncentrales is wel een akkoord bereikt. Dat wil zeggen: over het open houden en ja, ze blijven nog tien jaar open. De modaliteiten moeten nog wel besproken worden. Wie gaat de kosten betalen? Hoeveel nucleaire taks? Raad eens wie de sterkste partner aan de onderhandelingstafel zal zijn, ervan uitgaand dat de centrales in elk geval moeten open blijven? Mijn kerstwens: een regering die eerst aan de bevolking denkt en dan pas aan de commerciële belangen van een kleine groep. Neem als rolmodel b.v. Denemarken.

 • door Stein op dinsdag 1 december 2015

  Compleet terecht, heeft vooral Vlaanderen ook kei- en keihard aan gewerkt. Met name dank aan de bijna gefossileerde flamingante beweging, die zoals gewoonlijk communautaire spelletjes belangrijker vindt dan een blik op de toekomst.

  • door spacemonkey op dinsdag 1 december 2015

   Ivan en Stein ik denk dat jullie jezelf eens beter bezinnen over wat het gewicht en de draagkracht van jullie reactie voorstelen mag.

   Eerstgenoemde schrijft dit ; België in zijn geheel genomen geen 'Failed state'. Maar op het vlak van de aanpak van het klimaat, mobiliteit, landbouw, natuur... duidelijk wel. Dat zijn al meteen toch al een *heel* pak dingen die je opsomt. Als een land dat zichzelf (graag) bij de ontwikkelde landen ziet daar al faalt ? Het *feit* dat hetzelfde apenland reeds Linéa recta bij 2 grote terreurdaden, ook weer lekker in de marge zijn plaats opeisen gaat. Wat loopt hier dan nog wel erg goed, vertel ons dat eens.

   Aan Stein de vraag ; *aan wat heeft Vlaanderen* mijn inziens een belachelijk regionaal verschijnsel, dan keihard gewerkt ? Bangkok, Manila, Londen, Sao Paulo, wereldsteden hebben stuk voor stuk meer inwoners dan jou Vlaanderen. In de meeste van die mega steden was ik aanwezig en wel openbaar vervoer, urbanisatie, Telecom etc, was er beter georganiseerd met *veel* minder administratieve idiotie dan in jou Vlaanderen. Je hebt voor de volle 200 % gelijk, het betreft hier een in zijn geheel gefossiliseerde samenscholing van Bange; materiële, visieloze mensen. Vooral bezig met zichzelf en rosse centjes tellende individuen. Die hun boertige innerlijk leegheid graag trachten weg te steken achter; merkkledij, een dure wagen op afbetaling, een loodzware hypotheek voor een veel te grote woning en ga zo maar voort.

   Deze regio is in een bepaald opzicht *onderontwikkeld*. Het aantal zelfmoorden, prozac verslaafden, burn outs en meer van dat fraais , vormen er de stille getuigen van.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties