Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bill Gates wil ggo-zaad opdringen aan Afrikaanse boeren

De Bill and Melinda Gates Foundation ligt onder vuur vanwege hun steun aan een Amerikaans plan om eigen grote zaadbedrijven meer macht te geven op de Afrikaanse markt en de lokale zaden weg te concurreren.
woensdag 25 maart 2015

Volgens de Britse organisatie Global Justice Now hielden de Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) en het Amerikaanse overheidsagentschap voor ontwikkelingssamenwerking USAID op 23 maart 2015 een geheime vergadering in Londen over een plan om grote bedrijven te helpen hun zaad te verkopen op de Afrikaanse markt. Kleine boeren zouden daarmee buitenspel gezet worden.

Actievoerders demonstreerden bij het kantoor van de BMGF in Londen. Ze droegen spandoeken met de tekst 'Free the Seeds' en deelden zakjes met vrij bestoven zaad uit, als symbool voor het alternatief voor het model dat USAID en de BMGF willen promoten. Activisten wereldwijd gebruiken de hashtag #FreeTheSeeds om op Twitter de aandacht te vestigen op hun actie.

Global Justice Now zegt dat de bijeenkomst in Londen belegd is naar aanleiding van een studie van Monitor-Deloitte in opdracht van USAID en BMGF. In deze economische studie werd onderzocht hoe grote zaadproducenten meer ruimte kunnen krijgen op de Afrikaanse markt.

Biodiversiteit in gevaar

"Generaties lang hebben kleine boeren zaden kunnen bewaren en ruilen. Deze belangrijke praktijk maakt het voor hen mogelijk veel verschillende zaden te bewaren, biodiversiteit te behouden, zich aan te passen aan de klimaatverandering en planten te beschermen tegen ziekten", zegt Heidi Chow van Global Justice in een blogpost op de website. "Dit systeem van zaad bewaren wordt bedreigd door bedrijven die meer controle willen over de zaden."

De door multinationals zoals Monsanto gepromote "bedrijfsmatig geproduceerde hybride zaden" geven in de eerste jaren hogere opbrengsten, maar vertonen in latere jaren onvoorspelbare groeipatronen. "In plaats van zelf zaden te bewaren uit hun eigen oogst, worden boeren die deze hybride zaden gebruiken volledig afhankelijk van de zaadbedrijven die die zaden verkopen."

De zaden worden volgens Global Justice Now vaak verkocht in pakketten, samen met kunstmest en pesticiden. "Dat kan oplopende schulden veroorzaken bij boeren en ook schade aanrichten aan het milieu en de gezondheid." Chow noemt het plan "een andere vorm van kolonialisme", omdat Afrikaanse boeren gedwongen afhankelijk worden van de belangen van grote bedrijven.

"De controle over zaden en andere agrarische hulpmiddelen moet in handen van de kleine boeren blijven die het voedsel leveren voor het grootste deel van de bevolking in Afrika. De agribusiness moet niet nog meer aspecten van ons voedselsysteem gaan domineren."

Bron: Gates Foundation Slammed for Plan to Privatise African Seed Markets

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.